Krbava

Udbina: Policija u pretresu kuće pronašla vojno streljivo i poluautomatsku pušku

Tijekom proteklog vikenda (23. – 26. travnja 2021. godine) na području Policijske uprave ličko-senjske evidentirana su dva kaznena djela, osam prometnih nesreća, jedno narušavanje javnog reda i mira i pronalazak minsko-eksplozivnih sredstava.


Policijski službenici Postaje granične policije Korenica dovršili su kriminalističko istraživanje nad 57-godišnjakom s područja Općine Udbina, zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

U sklopu kriminalističkog istraživanja izvršena je pretraga prostorija koje on koristi u kojoj je pronađena poluautomatska puška i 43 komada streljiva vojnog podrijetla, koje je neovlašteno posjedovao. Protiv njega će biti podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

U vremenu od 15. do 25. travnja 2021. godine u Krivom Putu, nepoznati počinitelj provalio je u garažu u vlasništvu 75-godišnjaka iz koje je otuđio frezu za motokultivator.

Policija traga za počiniteljem, protiv kojeg će biti podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Promet

Tri prometne nesreće su s ozlijeđenim osobama, a izdvajamo prometnu nesreću koja se dogodila u subotu, 24. travnja u 18,50 sati, na dionici državne ceste broj 50 u Bilaju. Nesreća se dogodila kada je 47-godišnjak s područja Gospića upravljao teretnim vozilom zagrebačke registracijske oznake, iz smjera Gospića u smjeru Ribnika, te je ulaskom u lijevi zavoj iz za sada neutvrđenog razloga izgubio nadzor nad vozilom i sletio ulijevo van kolnika, potom se od siline udarca odbio izvan desne strane kolnika gdje udara u betonski stup javne rasvjete. U prometnoj nesreći vozač je teško ozlijeđen i zadržan na liječenju u KBC Rijeka.

Dvije prometne nesreće su s lakše ozlijeđenim osobama, a dogodile su se na području Gospića (jedna osoba ozlijeđena) i Novalje (dvije osobe ozlijeđene).

Ostale prometne nesreće su s materijalnom štetom, a dogodile su se na području Gospića (3), Otočca (1) i Senja (1).

Tijekom proteklog vikenda provedene su i preventivno-represivne akcije u prometu usmjerene na održavanje povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu, te sankcioniranja prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i upravljanja pod utjecajem alkohola i droga.

U tom periodu utvrđeno je 76 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, 10 prekršaja nevezanja sigurnosnim pojasom i 6 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola.

Najveća koncentracija alkohola prilikom kontrole vozača izmjerena je u subotu, 24. travnja u Ličkom Osiku kod 20-godišnjeg hrvatskog državljanina (1.66 g/kg).

Tijekom proteklog vikenda su policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske na autocesti A-1, između čvora Gospića i odmorišta Zir, u smjeru Splita, gdje je brzina prometnim znakom bila ograničena na 130 km/h:

– u subotu u 15,41 sati, zaustavili 52-godišnjeg poljskog državljana, vozača osobnog automobila poljske nacionalne oznake, kojemu je uređajem za mjerenje brzine utvrđena brzina od 248 km/h;

– u nedjelju u 19,59 sati, zaustavili 51-godišnjeg mađarskog državljana, vozača osobnog automobila njemačke nacionalne oznake, kojemu je uređajem za mjerenje brzine utvrđena brzina od 236 km/h.

Oni su kažnjeni novčanom kaznom, te im je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja „B“ kategorijom na teritoriju Republike Hrvatske u trajanju od 1 mjeseca.

Javni red i mir

Narušavanje javnog reda i mira počinjeno je tučnjavom na području Senja, te će protiv počinitelja biti podnijet optužni prijedlog nadležnom sudu.

Pronalazak minsko-eksplozivnih sredstava

U petak je građanin dojavio da je prilikom čišćenja starog građevinskog objekta u Visuću pronašao minsko-eksplozivna sredstva.

Izlaskom na mjesto događaja policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave ličko-senjske utvrdio je da se radi o 2 dimne ručne bombe u oštećenom stanju i dva spremnika s 43 komada streljiva za automatsku pušku.

S obzirom da su dimne ručne bombe bile u vidno oštećenom stanju i nisu bile sigurne za transport, policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu ih je uz poduzimanje svih potrebnih sigurnosnih mjera uništio, a streljivo je izuzeo i pohranio u skladište do uništenja.

Policija skrećemo pozornost na činjenicu da se ostavljeni predmeti mogu zloupotrijebiti, te da do istih mogu doći neovlaštene osobe, a posebno djeca što za posljedicu može imati i stradavanje.

Pridružite se u akciji „Manje oružja – manje tragedija“ kojom je bez ikakvih sankcija omogućena dragovoljna predaja ilegalnih ubojitih sredstava i oružja.

Protiv građana koji ovakvo oružje prijave nadležnom tijelu radi predaje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak.

Oružje i eksplozivna sredstva nemojte sami donositi u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već želju za dragovoljnom predajom prijavite na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Oni će poslati stručne i osposobljene policijske službenike koji će oružje preuzeti.


 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club, Josip Durdov

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close