VijestiLifestyle

UDBINA: Najavljeno građenje svemirskog centra?!?

Svemir je za sve, moto je švicarske kompanije Swiss Space Systems (S3). Ta svemirska tvrtka, koju su 2012. utemeljili bivši vojni pilot Pascal Jaussi te prvi švicarski astronaut Claude Nicollier, od jeseni bi mogla početi s radom i u Hrvatskoj.

– S3 utemeljen je da bi svemir postao dostupan širokim masama, a ne samo odabranima. S tom namjerom osnovan je i ogranak S3 Croatia s projektom gradnje Hrvatskog svemirskog centra.

Ambiciozan program

U sklopu centra središnje mjesto bila bi Svemirska luka Hrvatska – rekao je dr.Slobodan Danko Bosanac, znanstveni savjetnik Instituta Ruđer Bošković i voditelj S3 Croatia. Objasnio je kako se uključio u ambiciozni program.

– Obratio mi se biznismen Slađan Zovko iz Ženeve, jedan od investitora u S3. U tvrtku je uložen veliki kapital, a Zovko je htio da se i naša zemlja uključi u projekt – ispričao je Bosanac. Namjeravaju se koristiti letjelice što ih je Europska svemirska agencija razvijala u sklopu programa Hermes, konkurencije američkom Space Shuttleu. No kako su Amerikanci odustali od shuttlea, ESA je odustala od tih letjelica.

Kompanija S3 ima ambiciozan program korištenja letjelica za tzv. podorbitalne letove do visina od 150 do 200 kilometara. Te bi se letjelice koristile za lansiranje satelita, ali i za prijevoz putnika te svemirski turizam. Primjerice, malenu letjelicu koja izgleda poput debelog shuttlea Airbusom bi podigli na 10 do 15 kilometara. Tada bi se letjelica odvojila i aktivirala raketne motore te poletjela do 80 kilometara uvis. Tamo se može izbaciti satelit koji bi s malim raketnim motorom stigao do 700 km.

Slanje satelita do 250 kilograma u S3 bi naplaćivali 10,5 milijuna dolara, četiri puta jeftinije nego danas.

– Letovi na komercijalnoj bazi zamišljeni su za daleka putovanja jer takva letjelica od Europe do Japana stigne za oko dva sata. Cilj je da let košta kao sadašnja avionska karta prvog razreda na toj relaciji – objašnjava Bosanac. Kompanija dogodine planira otvoriti oko 50 milijuna eura vrijednu svemirsku luku Payerne.

– Kao moguća lokacija u Hrvatskoj se spominje Udbina.

To je izvanredna lokacija, u središtu svih nacionalnih parkova, i to bi bilo odlično za razvoj turizma. Valja naglasiti da luka nema štetan utjecaj na okoliš – istaknuo je Bosanac. – Plan je da luka bude dio Hrvatskog svemirskog centra u čijem bi djelokrugu bila i znanstvena istraživanja kao i popularizacija znanosti – dodao je. Ističe i da S3 u SAD-u i nekim europskim zemljama ima tvrtke partnere.

– U Španjolskoj su vlada i poslovni sektor dali novac za osnivanje kompanije koja sa S3 ima partnerski odnos. No u Hrvatskoj nema novca i ideja je da ovdje djeluje Swiss Space Systems Croatia, o čemu bi se odluka trebala donijeti ovog ljeta – istaknuo je.

Tekst: jutarnji.hrČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Back to top button
Close