Lifestyle

Učenici tvrde: Stres je velik, državna matura je pravi pakao

Čak 59 posto učenika izjavljuje da su pod stresom pola godine prije državne mature, tj. prije nego što su se uopće počeli pripremati za testiranje.

Svakog dana stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravati će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Neprestano razmišljaju o rezultatima, teško se koncentriraju, rastreseni su, nemirni i često mijenjaju raspoloženje.

Čak 59 posto maturanata je pod vrlo velikim ili izuzetno velikim stresom već u trenutku prijave ispita državne mature, i to pola godine prije same mature, kad se još nisu počeli ni pripremati za testiranje. Rezultati su to istraživanja Centra za djecu, mlade i obitelj Modus, Otvorenog učilišta Algebra i portala MojaMatura.net nakon ispitivanja 1180 srednjoškolaca prošle godine u siječnju. Proučavali su psihološke aspekte pripreme za državnu maturu. Kako se bliži datum državne mature, tako i njihova samouvjerenost te procjena šansi za uspješno polaganje ispita postupno padaju.

S druge strane, nema nikakve sumnje u to da maturanti uspjeh na maturi smatraju važnim – s tim se mišljenjem slaže čak 88 posto ispitanih. U trenutku prijave ispita, međutim, još nisu posve spremni za njegovo polaganje, pa si najveće šanse daju na ispitu iz stranog jezika (ocijenivši, na skali od jedan do pet, svoju spremnost prosječnom ocjenom 3,64), nešto lošijim procjenjuju svoje šanse na ispitu iz hrvatskog jezika (2,96), dok su najmanje uvjereni u uspjeh na testiranju iz matematike (2,85). Nedvojbeno je da je postupak državne mature za mnoge stresan – jer, primjerice, mogu u iščekivanju rezultata i stalnim provjerama svojeg plasmana na listama za pojedini fakultet provesti i više dana u potpunoj neizvjesnosti – ali u ovom su istraživanju maturanti procjenjivali razmjere tog stresa i opisivali načine kako ga osjećaju. Maturanti osjećaju da trebaju potporu i pomoć. Njih nevjerojatnih 81 posto reklo je kako bi pohađali neki trening za ovladavanje stresom kad bi nešto takvo postojalo.

– Kad uparite visoku razinu očekivanja i važnost cilja s niskom procjenom vlastitih resursa, prostor za stres je izrazito velik. Ako maturanti osjećaju nemir ili poteškoće u koncentraciji, navedeno ih sigurno ometa u onome što mi od njih očekujemo – učenje i rezultat. Potrebno je obratiti pažnju i na taj dio te učenike naučiti kako se adekvatno nositi sa stresnim situacijama – istaknula je Martina Čarija, psihologinja u Centru za djecu, mlade i obitelj Modus.

Maturanti se u trenutku prijave ispita državne mature najviše žale da im nedostaju konkretne informacije o pojedinom studiju, ali i informacije o zanimanjima koja se najviše traže. Samo 21 posto učenica i učenika srednjih škola u trenutku prijave smatra da su u potpunosti informirani o samoj državnoj maturi, pokazalo je istraživanje. Zabrinjava, međutim, što čak 27 posto učenika izjavljuje kako je ispodprosječno ili vrlo loše informirano o državnoj maturi.

– U ovoj problematici bitno je razlikovati dva područja informiranosti koja su maturantima vrlo povezana u razmišljanjima. Jedno je informiranost o tehničkom aspektu ispita i u tom smislu znaju što treba, a drugo, jako važno pitanje, jest informiranost o stvarima koje trebaju znati kako bi mogli donijeti pravu odluku o budućem zanimanju.

U tom segmentu su vrlo jasno rekli kako im nedostaju relevantne informacije – kažeKlaudija Šarkanj, voditeljica karijernog savjetovanja u Otvorenom učilištu Algebra.

Tekst: 24sata.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close