Vijesti

U Zemuniku održana konferencija za medije o nesreći pada aviona ZLIN

SMRTNO STRADALI PRIPADNICI HV-A

U vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku u četvrtak, 7. svibnja 2020. održana je konferencija za medije na kojoj se izvijestilo o tragičnoj nesreći pada vojnog školskog aviona ZLIN oznake 403 kod Biljana Donjih, u kojoj su smrtno stradali pripadnici Hrvatske vojske, pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva natporučnik Marko Novković i polaznik letačke selekcijske obuke poručnik Luka Jagatić.


Formirana su Istražna povjerenstva koja imaju zadaću istražiti okolnosti ove tragične nesreće pada školskog aviona Zlin kod Biljana Donjih.

Konferenciji su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj, zapovjednik Središta za obuku “Rudolf Perešin” 93. krila brigadir Goran Huljev i načelnik stožera i zamjenik zapovjednika 93. krila pukovnik Boris Panić.

Održana konferencija za medije o nesreći pada aviona ZLIN | Foto: HRZ

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević je u ime Ministarstva obrane izrazio duboku sućut obiteljima poginulih pripadnika Hrvatske vojske Marka Novkovića i Luke Jagatića. Rekao je kako je odmah po dobivanju informacije o nesreći zajedno s načelnikom Glavnog stožera admiralom Hranjom krenuo u Zemunik, te da je o nesreći odmah izvijestio predsjednika Republike i predsjednika Vlade RH.

“Jako je teško izgubiti hrvatskog vojnika. To je teško svakom ministru obrane, pa i svakom zapovjedniku u Hrvatskoj vojsci. Ono što je važno je da sve bude istraženo, govorim cijelom sustavu da u svemu uvijek moramo biti transparentni”, rekao je ministar te dodao kako je formirano Povjerenstvo na čelu s zrakoplovnim istražiteljem koje treba napraviti detaljnu i temeljitu istragu ove nesreće.

“Naložio sam i načelniku Glavnog stožera da formira i svoje Povjerenstvo upravo s ciljem da se istraže sve vojne okolnosti, od sustava obuke, linije vođenja i zapovijedanja i svega onoga što se treba istražiti i provjeriti. Naša je zadaća da budemo s obiteljima i obiteljima ćemo pružiti svu potrebnu pomoć i podršku. Želim izraziti i sućut svim pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i cijeloj Hrvatskoj vojsci i ovo je ogroman gubitak za Hrvatsku vojsku”, istaknuo je ministar Krstičević.

Održana konferencija za medije o nesreći pada aviona ZLIN | Foto: HRZ

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, admiral Robert Hranj rekao je kako je ovo izuzetno tragična događaj u kojoj su stradali pripadnici Hrvatske vojske.

“Danas negdje oko 16 sati tijekom redovnog i planiranog leta u sklopu trenažnih aktivnosti došlo je do pada školskog aviona Zlin negdje u području Biljana Donjih. Odmah po dobivanju informacije o nesreći poduzete su sve mjere traganja i spašavanja, međutim dolaskom na mjesto nesreće mogli smo samo konstatirati da su u padu aviona tragično stradala dva pripadnika HRZ-a. U ovom trenutku razlozi nesretnog događaja, razlozi pada aviona nisu nam poznati. Svojom zapovijedi formirao sam Istražno povjerenstvo koje će nam, nadam se, odgovoriti na sve bitne elemente tog leta, počevši od poštivanja procedura, propisa, obuke, programa održavanja i tako dalje. Koristim priliku izraziti iskrenu i duboku sućut obitelji stradalih pripadnika HRZ-a, prijateljima i njihovim kolegama iz HRZ-a”, rekao je admiral Hranj.

Održana konferencija za medije o nesreći pada aviona ZLIN | Foto: HRZ

Zapovjednik Središta za obuku “Rudolf Perešin” brigadir Goran Huljev istaknuo je kako je ovo izuzetno težak dan za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo te prije svega, izrazio iskrenu i duboku sućut obiteljima, rodbini i prijateljima stradalih kolega.

“Radi se o polazniku obuke, poručniku Luki Jagatiću, rođenom 1995. godine. Polaznik obuke, učenik-letač je završio Vojno inženjerstvo prošle godine i pristupio je projektu izvan projekta kadet. U Središtu za obuku HRZ-a ‘Rudolf Perešin’ nalazi se od srpnja prošle godine i u tom periodu prošao je selekcijsko letenje u trajanju od 10 letačkih sati, prošao je 1000 sati nastave teorijskog osposobljavanja po zrakoplovnim predmetima i u ožujku ove godine počeo s letačkom obukom. Sve obuke, selekcijsko letenje i teorijsko osposobljavanje, pa čak i svoj prvi samostalni let odradio je s najvišim ocjenama. To vam govori da se radilo o izuzetnom kadetu i jako dobrom polazniku”, zaključio je brigadir Huljev.

Održana konferencija za medije o nesreći pada aviona ZLIN | Foto: HRZ

Načelnik Stožera i zamjenik zapovjednika 93. krila, pukovnik Boris Panić ovom prilikom istaknuo je: “Nažalost, danas smo izgubili dvojicu pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, kolegu natporučnika Marka Novkovića i kolegu koji je to trebao postati, poručnika Luku Jagatića.”

Pojasnio je detalje nesreće koja se dogodila u zoni Donje Biljane tijekom izvođenja obučnog leta prvoga razdjela letačke obuke za polaznika letačke obuke učenika letača poručnika Luke Jagatića.

“Nažalost, let je završio tragično nakon otprilike pola sata od polijetanja. Detalji istrage će pokazati što se dogodilo. Avion Zlin 242 L u sastavu HRZ-a nalazi se od 2007. godine. Avion je siguran, avion je pouzdan i nikada do sada nismo imali slučajeve bilo kakvih otkaza s tim avionima. Kolega Novković je vrlo iskusan pilot, član akro grupe “Krila Oluje” s 800 sati naleta, dakle samim tim što je član elitnog društva “Krila Oluje” dovoljno govori o njegovom iskustvu i njegovim sposobnostima. Kolega Luka Jagatić nalazio se na prvom razdjelu letačke obuke. On je već jedan samostalni let obavio i letačka obuka bila je nastavljena prema planu”, istaknuo je pukovnik Panić izrazivši sućut obiteljima i najbližima dvojice kolega poručivši:

“Nadam se da će buduća istraga rasvijetliti sve okolnosti ovoga događaja jer mi piloti upravo želimo znati što se dogodilo jer iz toga učimo”.


 

Komentari

Komentara


Izvor: MORH | Foto: HRZ

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close