ScenaPolitika

U zemljama EU žene rade za plaću do 3. studenoga, a poslije besplatno

Žene diljem Europske unije za svoj rad plaću primaju do 3. studenoga, a nakon tog datuma do kraja godine rade besplatno, rekla je u petak Europska komisija slikovito opisavši razliku u plaći između muškaraca i žena.


Takozvani dan jednakih plaća proglašen je kako bi se upozorilo na činjenicu da žene i dalje u EU zarađuju manje od muškaraca i onda kada obavljaju jednak posao na istom radnom mjestu.

Žene u EU prosječno zarađuju 16,2 posto manje nego muškarci, pokazali su zadnji podaci.

Žene i muškarci su ravnopravni. To je jedna od temeljnih vrijednosti EU-a, rekli su povjerenica EK za pravosuđe Vera Jourova, povjerenica za zapošljavanje  Marianne Thyssen i potpredsjednik Frans Timmermans.

Međutim, žene ipak rade dva mjeseca besplatno svake godine u odnosu na svoje kolege. Takvu situaciju više ne možemo prihvaćati, navode troje dužnosnika Europske komisije.

Pozivaju eurozastupnike i države članice da odobre inicijative koje je predložilo izvršno tijelo EU kako bi se premostio rodni jaz u plaćama, primjerice poboljšanjem prava za zaposlene roditelje.

Podaci objavljeni u petak pokazuju da su još velike razlike između muškaraca i žena u odlasku na roditeljski dopust.

Diljem EU, 36 posto muškaraca izjasnilo se da ne želi uzeti roditeljski dopust, a isti je odgovor dalo 19 posto žena, pokazuje Eurobarometar.

Samo je četiri od deset muškaraca lani uzelo roditeljski dopust – ili je kanilo to učiniti. To nije ni pošteno, niti održivo, rekli su povjerenici.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: HINA - Hrvatska izvještajna novinska agencija | Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close