Vijesti

U zagrebački ZOO uskoro stiže Madagaskar?

Uz pomoć Europskih fondova životinje u zagrebačkom zoološkom vrtu će dobiti veće i bolje nastambe, a možda i nove stanare zoološkog vrta – žirafu i pingvine.


Nagađanja o novoj zagrebačkoj žirafi ipak su malo preoptimistična. Mogla bi biti kod nas najranije za tri godine, rekla nam je direktorica zagrebačkog Zoološkog vrta Davorka Maljković.

Nabavka žirafe i gradnja nastambe za nju stajat će minimalno dva milijuna eura ili više od 15 milijuna kuna. Zoološki vrt Zagreb i to će pokušati financirati uz pomoć europskih fondova.

Trenutačno počinju s realizacijom projekta prve faze modernizacije Zoološkog vrta. Iz Europskog fonda za regionalni razvoj dobili su 35,9 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a još 1,9 milijuna kuna dat će Grad Zagreb. U sklopu toga postoji 15 potprojekata, a jedan od njih je i nastamba “Madagaskar”.

Gradnja će stajati šest milijuna kuna, a tamo će biti lemuri, kornjače i papige. Gradit će se i nastamba za dalmatinskog pelikana koji je u Hrvatskoj izlovljen i nema ga već stotinu godina.

Modernizacija počinje ove godine, a očekuje se da će trajati do 2016. godine. Zoološki trenutačno traži izvođače radova.

Nakon 12 godina vraćaju se pingvini

U drugoj fazi žele nove životinje. U Zagreb će se vratiti pingvini koji su prije 12 godina raseljeni. Zagrebački ZOO postao je član Europske udruge zooloških vrtova i deset pingvina više nije moglo živjeti u lošim uvjetima.

– Povratak pingvina, ovoga puta njih 20, što je dvostruko više nego prije, i preseljenje morskih lavova u veću nastambu dio je druge faze modernizacije – rekla nam je Davorka Maljković.

Dugo je nema

Posljednji put žirafa je u zoološkom bila 1960. godine.

Propao plan

Tvornica olovaka Zagreb htjela je nabaviti žirafu, ali izgleda da nije dovoljno imati samo dobru volju.

Bili su u Zagrebu

Deset pingvina odselilo se u druge zoološke jer uvjeti više nisi bili adekvatni.

Dvadeset novih

Za pingvine će se sagraditi posve nova nastamba. Bit će otvorena i potpuno usklađena s europskim uvjetima.

Barem tri vrste

Zagrebački pingvini stalno će biti vani, čak i ljeti. Žele vrste kojima to neće biti problem. Spominju se humboldtov, magareći i magelanski pingvin.

Priprema

Druga faza obnove počinje ove godine. Trajat će dvije godine, a pripremaju projekt za drugu fazu.


 

Foto: Pixabay
Tekst: 24 sata


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close