Grad ZagrebScena

U Zagreb stiže umjetnik koji oštećena pročelja popunjava Lego kockicama

U sklopu Ganz novog festivala u Zagreb uskoro stiže umjetnik Jan Vormann koji će na zagrebačkim ulicama izvesti svoj projekt “Dispatchwork”, u kojem dotrajale zidove gradskih ulica ‘popunjava’ Lego kockicama.


U posljednjih nekoliko desetljeća Lego kockice postale su inspiracija brojnim umjetnicima i kreativcima za njihove autorske projekte. Jedan od njih je i njemačko-francuski umjetnik Jan Vormann čiji je projekt “Dispatchwork” prije koju godinu ‘zarazio’ svijet. Riječ je o projektu u kojem Vormann Lego kockama i sličnim šarenim plastičnim oblicima popunjava dotrajale i uništene zidove te pukotine na njima. Šarene Lego kockice kao suvremena ‘nadogradnja’ po fasadama raznih zgrada Vormann je realizirao diljem svijeta, a uskoro bi vas te iste kockice mogle dočekati na nekom od zagrebačkih zidova.

Jan Vormann će u Zagrebu boraviti za dva tjedna, u sklopu popratnog programa Ganz novog festivala, koji se ovog tjedna otvara u zagrebačkom Studentskom centru. Njegove šarene zakrpe od popularnih legića pojavit će se na još uvijek nam nepoznatim lokacijama u Zagrebu.

Akcija popunjavanja trošnih zagrebačkih zidova bit će realizirana u subotu 26. rujna, u sklopu manifestacije Bijela noć, ‘besane noći’ suvremene umjetnosti i završnog događanja Rendez-vousa, festivala Francuske u Hrvatskoj, te u suradnji s Goethe institutom.

Vormann je sa svojim projektom, zahvaljujući odličnom feedbacku, brojnim gostovanjima te podrškama brojnih fondacija, organizacija, partnera i prijatelja, već duhovito nadogradio fasade u čak 36 svjetskih gradova, od Sao Paula i New Yorka, preko niz europskih gradova, Amsterdama, Berlina, Barcelone i Venecije pa do Tel Aviva ili Sydneya. Za svoj projekt “Dispatchwork” Vormann ističe kako mu je cilj promijeniti lice urbane infrastrukture i dodati vedrinu, dinamiku i boju uobičajeno sivim uličnim tonovima, ali i prolaznike potaknuti na promišljanje.

Pričajući o svom projektu te često upitan zašto baš koristi ovaj materijal i oblik izražavanja Vormann kaže: “Medij skulpture koristim da bih pričao o stvarnosti, jer osjećam da se mogu izravnije izraziti koristeći se trodimenzionalnim materijalom, tj. običnim objektima koji čine našu svakodnevicu. Prilično je jasno da je naš svijet sastavljen od objekata koje možemo koristiti i kojima možemo manipulirati, ali i oni mogu utjecati na nas i naše raspoloženje”.


Tekst: n1info.com

Foto: You Tube schreenshot

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close