Scena

U Vrtovima lunjskih maslina otvoren prvi Olive Classic Festival

U subotu, 11. kolovoza, s početkom u 20,30 u Vrtovima Lunjskih maslina, započeo je prvi Olive Classic Festival,  koji će se u prostoru amfiteatra odvijati do 13. kolovoza.


Svečanom otvorenju uz istaknute  uzvanike iz zemlje i inozemstva, uvažene goste i mnogobrojnu publiku, nazočila je i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.  U uvodnoj riječi idejni začetnik projekta Dražen Domjanić predstavio je projekt koji želi povezati visoku glazbenu umjetnost i turizam.

Festival je otvorio Ante Dabo, gradonačelnik Novalje istaknuvši da u srcu sezone kreću s ovom značajnom kulturnom manifestacijom namijenjenoj ljubiteljima netaknute prirode i vrhunske klasične glazbe.

Prve večeri Festivala svoj nastup su održali naš gitarist svjetskog glasa Petrit Çeku i mlada čelistica Marie Spaemann, koji su rezidentni umjetnici ovogodišnjeg Festivala i nastupaju tijekom sva tri dana njegova trajanja, zatim  violinistica Sara Domjanić,  ujedno i umjetnička voditeljica projekta te Bogdan Laketić na harmonici i Michal Knot na saksofonu. Tijekom koncerta izvođena su djela G.F.Händela, A.Piazzolle, P.I.Čajkovskog i N.Paganinija.

Druge večeri Festivala, uz već spomenute rezidentne glazbenike, nastupat će Tetiana Lutsyk, ukrajinska violinistica,  Isidora Timotijević, violinistica iz Salzburga i Duo Aliada iz Austrije. Sve redom mladi, afirmirani glazbenici s već ostvarenom internacionalnom karijerom, što je ujedno i stvaralački koncept Olive Classic Festivala.

Zadnji dan svake godine biti će  posvećen  određenom europskom gradu, a  ove godine to je Zagreb. Tako će treće večeri u Lunjskim maslinicima nastup održati Zagrebački solisti, a izvodit će djela Piazzolle, Boccherinija, Vivaldija i Sorkočevića.

Na najsjevernijem dijelu otoka Paga, u Lunu, nalaze se tisućljetni maslinci jedinstveni na Mediteranu po  svojoj ljepoti i drevnosti. Područje raritetnih maslinika i netaknute prirode od posebnog je značaja  za Lun, Grad Novalju, otok Pag i cijelu Hrvatsku. Kulturne manifestacije poput Olive Classic Festivala  nadopunjuju se s ambijentom maslinika, dajući im novu, nezaboravnu dimenziju doživljaja.

Uz Grad Novalju i TZ Grada Novalje, organizator Festivala je Međunarodna glazbena akademija iz Kneževine Lihtenštajn,  koja stipendira mlade glazbenike svijeta, pobjednike nacionalnih i međunarodnih natjecanja.

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: PR

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close