Scena

U užem izboru za međunarodnu književnu nagradu Man Booker International desetero autora

U užem izboru za međunarodnu književnu nagradu Man Booker International ove je godine desetero autora iz deset zemalja čija spisateljska vizija, po mišljenju ocjenjivačkog suda, predstavlja izvanrednu šarolikost globalnog literarnog iskustva


‘Bilo je to nadahnjujuće iskustvo čitanja: prošetali smo čitavim svijetom i zakoračili u vizije pisaca koji nude izvanrednu šarolikost iskustva’, kazala je u utorak predsjednica ocjenjivačkog suda Marina Warner objavljujući popis kandidata na Sveučilištu u Cape Townu u Južnoafričkoj Republici.

‘Beletristika razmiče globalne granice i osnažuje našu sposobnost razumijevanja i suosjećanja. Roman je danas u odličnoj formi: kao područje istraživanja, tribunal povijesti, zemljovid osjećaja, analiza psihe, poticaj za razmišljanje, kao i izbor užitka i laboratorij jezika koji nas kao takav istinski dovodi bliže drvetu spoznaje‘, poručila je Warner, objavljeno je u utorak na službenim stranicama Man Bookera.

U užem su izboru ove godine predstavnici šest zemalja prvi puta uvrštenih u uži izbor za tu prestižnu nagradu: iz Libije, Mozambika, Guadalupea, Mađarske, Južnoafričke Republike i Konga.

Svih deset prvi su puta uvršteni među finaliste međunarodnog Man Bookera, a udjel prijevodne literature ove je godine veći nego ikada – čak 80 posto.

Nagrada Man Booker International dodjeljuje se svake dvije godine živućim autorima koji pišu na engleskom jeziku ili čija su djela prevedena na engleski.

Za razliku od godišnje nagrade Man Booker, Man Booker International nagrađuje ukupan doprinos pojedinačnog autora na svjetskoj literarnoj pozornici. U potrazi za književnom izvrsnošću, ocjenjivački sud razmatra čitav opus svakog autora, a ne njihove pojedinačne romane.

Uz spisateljicu i akademkinju Marinu Warner, ove su godine u žiriju romanopisac Nadeem Aslam; književnica, kritičarka i profesoricu svjetske književnosti na engleskom jeziku na Sveučilištu u OxforduElleke Boehmer; glavni urednik serije klasika časopisa New York Review of Books Edwin Frank, te profesorica arapske i komparativne književnosti na SOAS Londonskom sveučilištu Wen-chin Ouyang.

Nagradu vrijednu 60 tisuća funta sponzorira grupacija Man Group plc., a ime pobjednika bit će objavljeno 19. svibnja na posebnoj svečanosti u londonskom muzeju Victoria & Albert.

Dosadašnji su dobitnici Lydia Davis (2013.), Philip Roth (2011.), Alice Munro (2009.), Chinua Achebe (2007.), te Ismail Kadare (2005.).


 

Tekst: tportal

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close