U utorak stiže kratko pogoršanje, nakon toga stabilno i suho jesensko vrijeme

PROGNOZA

Listopad, kao pravi predstavnik rane jeseni, ove godine oprašta se uz relativno ugodne temperature zraka i mora, jutarnju maglu i povremenu prolaznu kišu koju donose frontalni sustavi sa zapada. Dok jedan odmiče, uskoro stiže novi koji će, nažalost, pokvariti promatranje jednog spektakla na nebu koji nas čeka idući tjedan.


Trećinu jedinu zvijezde našeg solarnog sustava, Sunca, prekrit će Mjesec, naš prirodni satelit i to u utorak između 11 i 14 sati. Opažanje teleskopom organiziraju zvjezdarnice diljem Hrvatske, a kućno sigurno priručno sredstvo je staklo na masci za varenje, ako ga imate, inače se nemojte upuštati promatrati ga golim okom ili dalekozorom.

Prije toga, čeka nas još jedan dan pravog babljeg ljeta.

U NASTAVKU DANA

Na moru sve do popodne obilje sunca, ugodne temperature i slabo jugo. Na sjeveru Jadrana ostaje nešto oblačnije uz mogućnost za malo kiše, prvenstveno na širem riječkom području. U unutrašnjosti zemlje pak, osobito uz rijeke i po kotlinama gusta magla, najdugotrajnija u Podravini i Posavini uz smanjenu vidljivost na manje od 200 metara. Uz umjeren jugozapadnjak na zapadu kopna, u gorju i Međimurju s povremeno jakim udarima, magla neće biti toliko česta i brzo će se razići. Sve uz svježih 12 do 15 stupnjeva.

Nebo će iznad središnje i sjeverozapadne Hrvatske popodne biti prekriveno visokim prozirnim oblacima koji neće kvariti dojam sunčanog vremena. Uz umjeren vjetar južnih smjerova, u Međimurju i višem gorju s jakim udarima, bit će ugodnih 24 °C, lokalno i 25 °C u hladu.

Slično će biti i na istoku zemlje, popodne sunčano uz visoke oblake i jugozapadnjak i maksimalne temperature primjerenijima kasnom ljetu: od 24 °C do 26 °C i to u hladu.

Dalmacija i njezina unutrašnjost će i u drugom dijelu dana uživati u obilju sunca uz slabo do umjereno jugo i najviše temperature oko 25 °C, idealno za boravak na otvorenome uz kratke rukave.

Najviše tamnih oblaka i sutra popodne očekujemo oko Rijeke i u Gorskom kotaru, uz slabu kišu sve do večeri. Unatoč tomu, ostaje prilično toplo, kao i u drugim dijelovima sjevernog Jadrana gdje će biti većinom sunčano. Sve uz umjereno jugo, odnosno neugodan jugozapadnjak u gorju.

U NASTAVKU TJEDNA

Utorak dakle na kopno i samo na sjeverni dio Jadrana donosi novo kratkotrajno pogoršanje. No, od sredine tjedna opet u cijeloj zemlji stabilno i suho. U unutrašnjosti uz nešto malo niže temperature i sve češću maglu. Izgledno je da će magla biti i dugotrajnija, osobito potkraj tjedna.

Duž cijele obale temperature se neće odviše promijeniti, a pritom će vjetar okrenuti na jutarnji burin i dnevni slabi sjeverozapadnjak.

Nakon današnje izražene južine stiže kratkotrajno pogoršanje u utorak i nakon toga stabilno i suho jesensko vrijeme, čini se, najmanje do blagdana Svih svetih.

 

Foto: Pexels

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close