NovacIzdvojeno

U travnju poskupljuje struja: Računi će za neka kućanstva biti 150 kuna veći

‘Prirodni plin je strašno poskupio, no taj je problem ipak sezonske naravi. No, što se cijene električne energije tiče, tu nam nema pomoći’, kaže Kurtović


Skupi plin izazvao je paniku među poduzetnicima, a sve je teže i građanima. Stručnjaci kažu da su cijene plina u nebo otišle bespovratno, a ništa bolja budućnost ne čeka cijene električne energije.

Da, bojim se da nas čekaju poskupljenja u kontinuitetu jer cijena električne energije na svjetskom tržištu raste. Dakle, poskupljenje je neizbježno. Što se formiranja cijena struje za kućanstvo tiče, sve je u rukama Vlade, HEP-a i HERA-e, a generalno gledajući udar na potrošače se može ublažiti jedino boljim poslovanjem HEP-a i investicijama u proizvodnju vlastite električne energije koji su jedina alternativa njenom uvozu po sada očito jako visokim cijenama”, rekao je Nenad Kurtović, stručnjak za tržište električnom energijom za Slobodnu Dalmaciju.

Utješno je da nam neki čimbenici, koji se tiču proizvodnje električne energije, idu u prilog. Kurtović kaže da još ne znamo što nas čeka jer su veljača i ožujak ispred nas, ali da su za sada blaga zima i povoljna hidrološka situacija omogućili da manje struje nabavljamo iz tuđih izvora.

Zabilježena je i velika proizvodnja struje iz obnovljivih izvora, a radi se o 370 milijuna kilowatsati, pa nam i to ide u prilog tezi da HEP ima prostora za formiranje cijene struje koja će ipak biti donekle podnošljiva. No, prema nekim mojim proračunima, poskupljenje za prosječno četveročlano kućanstvo u Splitu koje koristi struju za grijanje, kupanje i pripremu hrane, iznosit će oko petnaest posto. Ako uzmemo da je račun prosječnog kućanstva do sada iznosio petsto kuna, on će od prvog travnja biti oko 150 kuna veći”, kaže Kurtović.

Obećanja iz Vlade da će se zaštititi socijalno najugroženije kategorije građana vaučerima od dvjesto kuna, također budi nadu da ćemo preživjeti “strujni udar”. Vlada je uspjela za jedan dio opskrbljivača osigurati cijenu 1,42 lipe po kilowatsatu, što je tri puta jeftinije nego da su električnu energiju uvozili iz inozemstva.

“Zato cijene, vjerujem, po kućanstvu neće biti veće od petnaest posto jer će ih Vlada, HERA i HEP ipak obuzdati. Na godišnjoj bi razini to značilo da će jedna obitelj u Splitu za struju izdvajati oko 1800 kuna više nego do sada. To je neka moja procjena”, rekao je Kurtović za spomenuti dnevni list.

A, zašto je najavljeno poskupljenje struje u travnju, tek prvo u nizu?

Zato jer je to rezultat energetske krize. Prirodni plin je strašno poskupio, cijene su išle gore po tri i četiri puta, no taj je problem ipak sezonske naravi. Čim se riješi rusko – ukrajinska kriza, a sezona grijanja mine, ovaj će se problem kudikamo manje osjećati. No, što se cijene električne energije tiče, tu nam, realno gledajući, nema pomoći. Nama će se zbog klima uređaja ljeti, ovdje u Dalmaciji potrošnja struje približiti onoj iz zimskih mjeseci, a ukapljeni plin je skup i sve manje ga ljudi koristi iz sigurnosnih razloga. Za razliku od prirodnog plina, njegova cijena ovisi o cijeni nafte i njenih derivata i zato je u principu viša u odnosu na prirodni plin i uvijek će biti tako, dok će prirodni plin, kad se geostrateški odnosi urede, ponovno pojeftiniti”, rekao je Kurtović.

 


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close