GastroVijestiZdravljeTurizam

U subotu je 6. DAN LIČKOG KRUMPIRA! Dolazite na predstavljanje “Krumpirka”, krumpirijadu i snimanje milenijske fotografije?

Lika je poznata po vrhunskoj hrani i piću, a jedan od najpoznatijih proizvoda koji tome mnogo pridonosi zasigurno je lički krumpir


Time su se vodili i u tvrtci AgroVelebit d.o.o. kad su sredinom 2013. na području Općine Lovinac pokrenuli poljoprivrednu proizvodnju dugo zaboravljene namirnice koja je kroz povijest hranila i odgojila mnoštvo naših predaka, kako u Lici tako i u cijeloj Hrvatskoj i svijetu. Kao jedini certificirani proizvođač Ličkog krumpira koji može ponuditi značajnije količine za tržište, cilj im je bio osim kvalitetne proizvodnje, stvoriti i vrijedan imidž ličkog krumpira.

Čini se da u tome i uspijevaju jer najavljuju 6. Dan ličkog krumpira u Lovincu.

6. Dan ličkog krumpira – kada, što, tko, gdje?

Sljedeće subote, 29. rujna, održava se manifestacija posvećena upravo ličkom krumpiru. Mjesto događanja je Lovinac, a sve se događa u organizaciji Općine Lovinac, tvrtke Agrovelebit d.o.o. i Kulturno informativnog centra Lovinac.

Krumpirijada za djecu održati će u režiji poznatog voditelja Siniše Cmrka, a najavljeno je sudjelovanje čak pet ličkih osnovnih škola; Brinje, Korenica, Klanac, Mukinje i Lovinac.

Predstaviti će se i “Krumpirko” – ličko pecivo. Sretni posjetitelji će u njima pronaći 3 zlatna gomolja krumpira, a osim toga svakako će svi moći kušati delicije od krumpira, te kupiti razne proizvode obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava, udruga i školskih zadruga. Uz to birati će se i najteži i najneobičniji krumpir, za što se prijaviti možete na info pultu tokom dana.

Milenijska fotografija Šime Strikomana još je jedna novost kojom će se obogatiti događanje. Ime fotografije je prigodno “Lički krumpir”, a očekuje se oko 1000 posjetitelja koji će pozirati na fotografiji. Organizatori ujedno pozivaju sve sudionike da nose bijele majice, a fotografirati će se kod Crkve Svetog Mihovila u 15.00 sati.

Glazbeni program također će biti širok. Najavljeni gosti su folklorni ansamb, kulturno umjetničko društvo i tamburaši; Folkorni ansambl “Dr. Ante Starčević” iz Gospića, KUD “Široka kula” nedaleko Gospića, te Tamburaški sastav Krajcar. 

Stižu i gosti iz Hercegovca

Iz Bjelovarsko-bilogorske županije stižu i gosti u Lovinac. Točnije, iz Općine Hercegovac, mjesta koje ima razvijene uzgajivače industrijskog krumpira, dolaze i iz “čipsare” koja proizvod poznati “Čipi-čips” još od 1977. godine.

 

 

Nekoliko zanimljivosti o krumpiru i AgroVelebitu

  1. lički krumpir je registriran i zaštićen na zajedničkom tržištu u EU
  2. bez ličkog krumpira ne bi bilo mnoštva specijaliteta iz Like, npr. ličkih polica
  3. AgroVelebit d.o.o. ne bavi se samo proizvodnjom krumpira, već i kupusa, raži i zobi
  4. lički krumpir je u društvu također zaštićenim oznakama; Krčkom pršutu, Ekstra djevičanskom ulju s Cresa, Neretvanskim mandarinama, Ogulinskom zelju, Baranjskom kulenu
  5. 2-3% potrošnje sjemenskog krumpira u Hrvatskoj dolazi iz Agrovelebita
  6. svake godine na Danu ličkog krumpira u Lovincu najteži krumpir teži preko 1 kilograma

Sve počinje od 13 sati i traje do kasnih noćnih sati. Iz tvrtke AgroVelebit pozivaju vas na ovo zanimljivo događanje u Lovinac, ove subote 29. rujna!

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: Sponzorirano | Foto: agrovelebit.hr

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close