Karijera

U sjećanje na Josipa Briškog postavljen mural u više gradova

Hrvatska vojska obilježava prvu obljetnicu pogibije Josipa Briškog


Povodom obilježavanja prve obljetnice pogibije skupnika Josipa Briškog, u petak, 24. srpnja 2020. godine, ministar obrane RH Mario Banožić zapalio je svijeću ispred murala Josipa Briškog u Vinkovcima.

Na inicijativu skupnika Ivana Novokmeta, a uz pomoć navijačkih skupina, mural Josipa Briškog će biti postavljen u više hrvatskih gradova.

Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je kako je njegov prvi radni dan kao ministra obrane započeo upravo odavanjem počasti poginulom skupniku Briškom te kako je u toj prigodi imao čast upoznati njegovu obitelj i prijatelje.

Sa svojim profesionalnim putem, kao hrvatski vojnik, sa svojom hrabrošću i odanošću te načinom života, učinio je da se hrvatski vojnik zaista osjeća dostojanstveno. Iz njegovih obiteljskih i prijateljskih odnosa vidimo kako je Josip bio zaista kvalitetna osoba i kako su se dečki u Vinkovcima kao i u ostalim gradovima potrudili izraditi mural. To iskazuje veličinu jednog mladog života i svega onoga što je učinio kako za svoje kolege, tako i za sve one koji će tek postati dio Hrvatske vojske”, poručio je ministar obrane.

U toj prigodi, skupnik Ivan Novokmet je naglasio kako je na ovu ideju došao inspiriran Josipovom hrabrošću jer je on prvi hrvatski vojnik koji je smrtno stradao u operaciji potpore miru u Afganistanu u kojoj su zajedno sudjelovali.

“S obzirom na to da nisam želio da se Josipovo ime zaboravi, u tu čast, uz pomoć navijačkih skupina su napravljeni murali diljem Hrvatske”, rekao je skupnik Novokmet.

Također, počast preminulom kolegi odali su i njegovi kolege, pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga predvođeni zapovjednikom brigadnim generalom Pericom Turalijom, koji su na groblju Markovo polje u Sesvetama, uz obitelj i prijatelje, položili vijence i zapalili svijeće.

Vijence su položili i zapalili svijeće i ispred Spomen sobe u vojarni “Ante Šaškor” u Delnicama, nakon čega je služena sveta misa zadušnica predvođena vojnim kapelanom paterom Mirkom Vukojom.

Tom prigodom, pater Mirko Vukoja u svojoj propovjedi je rekao kako je svaki naš život zdravo sjeme položeno u zemlju sposobno donijeti obilje ploda, dobrih djela.

Zahvalni smo Bogu za našeg Josipa i usrdno ga molimo neka mu njegova ljubav bude nagradom, a najbližima utjehom”, istaknuo je pater Vukoja.

Povodom obljetnice pogibije Josipa Briškog počast su odale i navijačke skupine oslikavanjem murala u svojim gradovima i to u Osijeku (Kohorta), Šibeniku (Funcuti), Širokom Brijegu (Škripari), Vinkovcima (Ultrasi), Vukovaru (BBB Vukovar), te Zagrebu (BBB), a uskoro će i u Livnu (Konjica) te Puli (Demoni).

Prva obljetnica pogibije skupnika Josipa Briškog obilježena je u petak, 24. srpnja i u kampu Marmal u Afganistanu.

U znak sjećanja na tragični događaj pripadnici 12. hrvatskog kontingenta u NATO misiji potpore Resolute Support u Afganistanu položili su vijenac i zapalili svijeću pored spomen ploče s imenom Josipa Briškog na spomen obilježju “Ehreinhain”.

Nakon polaganja vijenca održana je sveta misa zadušnica koju je predvodio vojni kapelan don Branko Čagelj.

Skupnik Josip Briški bio je pripadnik 10. hrvatskog kontingenta u NATO misiji Resolute Support u Afganistanu. Preminuo je u srijedu, 24. srpnja 2019. godine od teških ozljeda zadobivenih tijekom napada na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: MORH/ J. Kopi

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close