VijestiKultura

U povodu 200. obljetnice rođenja dr. Ante Starčevića predstavljanje knjige u Gospiću

U povodu 200. obljetnice rođenja dr. Ante Starčevića Školska knjiga organizira predstavljanje knjige: Ante Starčević: Ideali slobode i pravakoje će se održati u Pučkom otvorenom učilištu „Dr. Ante Starčević”, Ulica dr. Franje Tuđmana 5, u Gospiću u četvrtak, 2. ožujka 2023., u 12.00 sati.


U povodu 200. obljetnice rođenja dr. Ante Starčevića Školska knjiga predstavlja inovativan pogled na Starčevićevu političku i filozofsku misao. Uz nove crtice za portret znamenitoga sabornika i filozofa, knjiga Ante Starčević – Ideali slobode i prava Pave Barišića iznosi na vidjelo aktualnost njegovih misli i državničkih poruka.

U svakom poglavlju kriju se nove znanstvene spoznaje i inovativne reinterpretacije istraživački otvorenih pitanja. Autor argumentira Starčevićevo autorstvo rukopisa Političke iskrice koji se ranije pripisivao Ivanu Mažuraniću, baca novo svjetlo na Starčevićev republikanizam i liberalizam, nudi dragocjenu istraživačku građu i sustavno prikazuje Starčevićevu naobrazbu u kontekstu naobrazbe hrvatskih intelektualaca na europskim sveučilištima.

Knjiga je namijenjena podjednako znanstvenicima istraživačima, studentima filozofije, prava, politologije, povijesti, sociologije i književnosti te svakom čitatelju koji njeguje zanimanje za navedena područja, a osobito za povijest hrvatske političke misli.

O autoru:

Dr. sc. Pavo Barišić redoviti je profesor na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu na kojemu predaje Metafiziku, Političku i pravnu filozofiju, Filozofiju demokracije i Filozofiju prava i države Ante Starčevića. Na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1982., a na Filozofskom fakultetu stekao zvanje profesora filozofije i njemačkog jezika i književnosti 1983. Magistrirao je na poslijediplomskom studiju Filozofije znanosti u Dubrovniku 1985., a doktorirao na Sveučilištu u Augsburgu 1989. Dužnost ministra znanosti i obrazovanja u Vladi Republike Hrvatske obnašao je u razdoblju od 2016. do 2017., a dužnost pomoćnika ministra znanosti, obrazovanja i športa od 2004. do 2006. godine.

Redoviti je član Europske akademije znanosti i umjetnosti i Internacionalne akademije nauka i umjetnosti u Bosni i Hercegovini. Dobitnik je nagrade za znanstvenu izvrsnost u Institutu za filozofiju 2015., priznanja za osnivanje Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Rektorova priznanja za napredak Sveučilišta u Splitu 2018., priznanja Zaklade Alexander von Humboldt za znanstveni rad i doprinos suradnji 2018. te nagrade za znanstvene radove visoke međunarodne vidljivosti na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu 2022.

Objavio je knjige Dijalektika običajnosti, 1988., Welt und Ethos, 1992., Filozofija prava Ante Starčevića, 1996., Deliberativna demokracija i Aristotelovi argumenti o rasudnoj snazi mnoštva, 2016., te Ideal vladavine puka, 2016. Priredio je za tisak Govore, 1995., i Izabrane političke spise Ante Starčevića, 1999. Uredio je zbornike Otvorena pitanja povijesti hrvatske filozofije, 2000., Pavao Vuk-Pavlović – život i djelo, 2002., Demokracija i etika, 2005., te Demokracija na prekretnici, 2014. U nakladi Nomos iz Baden-Badena uredio je s Henningom Ottmannom zbornike Deliberative Demokratie, 2015., Demokratie und Öffentlichkeit, 2016., i Kosmopolitische Demokratie, 2018.

 

 

 


 

Komentari

Komentara


Izvor: Školska knjiga | Foto: PROMO

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close