Karlovačka županijaKultura

U Ozlju se i ove godine dodjeljuje Nagrada “Stjepko Težak” za najbolju ljubavnu priču

MOJE DRAGO SERCE

Nagrada “Stjepko Težak” za najbolju kratku ljubavnu priču potaknutu je pismom Petra Zrinskog koje je noć uoči smaknuća uputio voljenoj supruzi Katarini, javlja KAportal.


Koliko god bilo potresno, ovo slavno pismo svojom iznimnom toplinom svjedoči o jednoj velikoj i bezvremenskoj ljubavi.

“Moje drago serce. Nimaj se žalostiti zverhu ovoga moga pisma, niti burkati. Polag Božjega dokončanja sutra o desete ore budu mene glavu sekli, i tulikajše naukupe tvojemu Bratcu. Danas (s)mo mi jedan od drugoga serčeno prošćenje vzeli. Zato jemljem ja sada po ovom listu i od tebe jedan vekovečni valete, Tebe proseći, ako sam te u čem zbantuval aliti se u čem zameril (koje ja dobro znam) oprosti mi. Budi Bog hvaljen, ja sam k smerti dobro pripravan, niti se plašim. Ja se ufam u Boga vsamogućega koj me je na ovom svetu ponizil, da se tulikajše mene hoće smiluvati, i ja ga budem molil i prosil (komu sutra dojti ufam se) da se mi naukupa pred njegovem svetem thronušem u dike vekovečne sastanemo. Veće ništar ne znam ti pisati, niti za sina, niti za druga dokončanja našega siromaštva. Ja sam vse na Božju volju ostavil. Ti se ništar ne žalosti, ar je to tak moralo biti. U Novom Mestu pred zadnjim dnevom mojega zaživljenja, 29. dan aprila meseca o sedme ure podvečer, leta 1671. Naj te Gospodin Bog s moju kćerju Auroru Veroniku blagoslovi.

Groff Zrini Petar.”

Tema priče mora biti vezana uz Ozalj i njegovu kulturno-povijesnu baštinu. Priče ne smiju biti objavljene i trebaju biti duge do pet kartica teksta (9.000 znakova). Priče moraju biti napisane na hrvatskom jeziku, ali mogu se prijaviti i autori iz inozemstva.

Priče se šalju do 30. travnja na e-mail adresu [email protected] U jednoj datoteci pošaljite priču pod zaporkom, a u drugoj rješenje zaporke, tj. podatke o autoru.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Wikimedia Commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close