VijestiKarijera

U Osnovnoj školi dr. Jure Turića održana edukacija Special Needs CAP programa

U utorak i srijedu, 23. i 24. kolovoza 2022. godine, u Osnovnoj školi dr. Jure Turića, održala se edukacija Special Needs CAP programa.


CAP program je jedan od rijetkih programa primarne prevencije zlostavljanja djece predškolske i školske dobi koji ih poučava prevencijskim vještinama u slučajevima seksualnog zlostavljanja (napad nepoznate i napad poznate odrasle osobe). Ima razrađen kurikulum i brojne prateće materijale za svaku varijantu programa (predškolski, osnovni, Teen i CAP za djecu sa teškoćama u razvoju), vrlo strukturirane aktivnosti i obveznu procesnu evaluaciju, te ga stručni suradnici osnovnih škola i vrtića smatraju konkretnim, pouzdanim i kvalitetnim ‘alatom’ za primarnu prevenciju zlostavljanja djece.

CAP je jedan od najkvalitetnijih i najobuhvatnijih programa primarne prevencije zlostavljanja djece u svijetu. CAP (čit. kap, akronim od Child Assault Prevention) je nastao u Columbusu, Ohio, SAD,1978. godine. International Center for Assault Prevention–ICAP, osnovan 1985. god., proširio je program na većinu država u SAD–u, te 18 država diljem svijeta, među kojima je od 1999. i Hrvatska. Udruga roditelja Korak po korak je Regionalni trening centar ICAP–a za Hrvatsku.

Special Needs CAP (CAP za djecu s teškoćama) je program primarne prevencije zlostavljanja namijenjen djeci s lakšim intelektualnim teškoćama. Program se realizira u 3 koraka: najprije se održi predavanje za cjelokupno osoblje ustanove, potom predavanje za roditelje, i na kraju radionice za djecu. Radionice za djecu provode se kroz pet dana pri čemu CAP tim najuže surađuje s razrednim učiteljem / učiteljicom u poučavanju djece o poimanju tijela, prepoznavanju prava koja se odnose na tijelo i razvijajući samopouzdanje i nezavisnost.

Na područje Gospića i Ličko-senjske županije CAP program raširio se prvenstveno zahvaljujući učiteljicama Lidiji Bregant Jelić i Vesni Orešković, koje su CAP priču započele 2005. godine kada su kao učiteljice OŠ dr. Ante Starčević, Donje Pazarište/Klanac i OŠ dr. Franje Tuđmana, Lički Osik sudjelovale na edukaciji i prve započele provoditi Osnovni CAP program u ove dvije škole. Zatim su 2015. godine omogućile edukaciju Osnovnog CAP programa i drugim učiteljicama s područja grada Gospića i Ličko-senjske županije, a odmah 2016. godine i edukaciju Teen CAP programa.

Zahvaljujući projektima koje je Društvo „Naša djeca“ grada Gospića apliciralo na natječaje Ličko -senjske županije, 2021. i 2022. godine, omogućile su se edukacije za odgojitelje na području Ličko-senjske županije Predškolskog CAP programa, te posljednja Special Needs CAP edukacija.

S ponosom možemo reći da Gospić i Ličko-senjska županija, završenom edukacijom Special Needs CAP programa sada ima educirane CAP pomagače iz svih kurikuluma CAP programa: Predškolskog CAP-a, Osnovnog CAP-a, Teen CAP-a i Special Needs CAP-a, poručuju iz Društva “Naša djeca” Gospić.

Edukacija Special Needs CAP-a se organizirala zahvaljujući odobrenom projektu „Lika CAP ide dalje“, od strane Ličko- senjske županije te drugim dijelom od strane Udruge Korak po korak i financijskim sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja te Grada Rijeke.

Ovom prilikom uz članove DND- a Gospić, educirane su učiteljice koje rade u Odjelima posebnog programa i njihovi pomoćnici i učitelji zainteresirani za rad SN CAP programa. Omogućeno je tako da se osim Osnovnog i Teen CAP programa u osnovnim školama i Predškolski CAP u vrtićima, održava i program CAP za djecu s teškoćama i tako obuhvate sva djeca na području grada Gospića i šire. Na raspolaganju su tako dva tima koji će vještine stečene edukacijom dalje moći realizirati u radu.

Društvo Naša djeca Gospić zahvaljuje Udruzi roditelja Korak po korak, edukatoricama Dijani Toljanić, mag.paed.soc. i Tamari Dubrović, edukacijskoj rehabilitatorici, na prenesenom znanju i iskustvu te stručnosti u radu i izvođenju CAP edukacije. Također zahvaljuju svim polaznicima na prijavi i sudjelovanju u edukaciji.


 

Komentari

Komentara


Foto: DND Gospić

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close