DogađanjaVijesti

U Noći muzeja snimite selfie sa Solinjankom

Arheološki muzej u Zagrebu u sklopu manifestacije Noć muzeja 2016. prisjeća se utemeljitelja Narodnog muzeja te njihovog doprinosa u prikupljanju arheološke građe koja je i danas neizostavan dio fundusa Muzeja. Šetnjom kroz stalni postav obilježavamo predmete koji su darovali, ili otkupili za muzej, ili svojim djelovanjem pribavili Mijat Sabljar(1790-1865), Ivan Kukuljević Sakcinski (1816-1889) i Josip Juraj Strossmayer (1815-1905). Posjetitelji će se na kraju stalnog postava moći odmoriti u društvu trojice velikana te saznati kako su svojim djelovanjem biskup i dva vojnika predodredila budućnost zagrebačkih muzeja.


Moguće je razgledati i izložbu Aquae Iasae te uz pomoć 3D naočala virtualno prošetati tim starim rimskim svetištem. Novootvoreni stalni postav antičke zbirke sa preko 40 tisuća predmeta nudi mogućnost slikanja selfija sa portretom carice Plautile, popularne Solinjanke. Samo za vrijeme trajanja Noći muzeja moguće je ostvariti članstvo u Klubu prijatelja AMZ-a ili odabrati nešto iz muzejskog dućana po posebnim cijenama.

PROGRAM

1) izložba Aquae Iasae

Na izložbi su predstavljeni rezultati najnovijih istraživanja, provedenih od 2011. do 2014. godine, kada su pronađeni brojni natpisi, skulpture i reljefi te velika količina rimskih kovanica koje su od 1. do 4. st. bile ubacivane u „sveti izvor“. Osim kamenih spomenika izložen je ostali arheološki materijal (keramika, staklo, metal), ali i 3D rekonstrukcije izgleda kompleksa u raznim fazama izgradnje kao i samo arheološko istraživanje i konzervatorsko-restauratorski radovi provedeni na nalazima i na samom lokalitetu. Za vrijeme Noći muzeja moguće je virtualno prošetati izložbom pomoću 3D naočala.

2) Mala povijest AMZ-a

Prigodom 150-e obljetnice smrti Mijata Sabljara Arheološki muzej u Zagrebu poziva Vas na Povijesni kutak na drugom katu Muzeja gdje upoznajemo tog ljubitelja starina kojeg se s pravom smatra ocem i tvorcem Narodnog muzeja u Zagrebu, najstarije muzejske ustanove glavnoga grada, iz koje je nastao i Arheološki muzej u Zagrebu.

3) Selfie sa Solinjankom

Novootvoreni stalni postav antičke zbirke sa preko 40 tisuća predmeta nudi mogućnost slikanja selfija sa portretom carice Plautile, popularne Solinjanke. Pozivamo sve posjetitelje da selfije stave na facebook stranice Arheološkog muzeja. Najbolji selfie osvaja nagradu.

4) Posebne pogodnosti

Članstvo u Klubu prijatelja – popust 20%. Za vrijeme Noći muzeja posjetitelji se mogu po promotivnim cijenama učlaniti u Klub prijatelja. Odabirom nekog od paketa za sebe ili kao poklon dobivaju se brojne pogodnosti: besplatan ulaz u Muzej tijekom cijele godine, popusti na muzejske suvenire, rođendanske proslave, muzejska izdanja, besplatne izlete na teren i još puno toga.


Tekst: dalje.com

Foto:

 


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close