Scena

U Muzeju antičkog stakla otvorene izložbe Petra Hranuellija i Petra Stacha

Deset godina je prošlo otkako je Muzej antičkog stakla počeo s radom. Nakon desetljeća rada, kad se podvuče crta, vidljive su doista impresivne brojke. Održano je više od 100 izložbi, te više od 350 raznih događanja kao što su: koncerti, predavanja, tribine, radionice, kongresi, filmske projekcije, kazališne predstave, dodjele nagrada i priznanja i tiskovne konferencije.


Bogatstvo aktivnosti i djelovanja MAS-a potvrđuju tiskana i digitalna izdanja od čega se posebno izdvaja 68 kataloga izložbi, monografija i posebnih izdanja te deset izdanja znanstvenog časopisa Asseria. MAS je posjetilo više od 400 000 tisuća domaćih i inozemnih posjetitelja, među kojima treba posebno istaknuti visoke državne dužnosnike, veleposlanike, te članove švedske i malezijske kraljevske obitelji. Svi rezultati koje je Muzej antičkog stakla u Zadru ostvario kroz deset godina svog djelovanja nastali su trudom i zalaganjem svih djelatnika muzeja na čelu sa ravnateljem dr. sc. Ivom Fadićem.

Staklene skulpture Petra Hranuellija

Na dan proslave ulaz u muzej je bio besplatan, uz 20 posto popusta na suvenire. Priređene su radionice puhanja stakla, izrade staklenog nakita i minijatura na plameniku, a održan je i turnir u trilji. U večernjim satima, pak, otvorene su dvije izuzetno zanimljive i vrijedne izložbe. U velikoj izložbenoj dvorani otvorena je izložba Petra Hranuellija pod nazivom “Staklene skulpture”. O njegovu radu govorio je Zvonko Maković istaknuvši kako je stotinjak skulptura u staklu manjega formata, koje Petar Hranuelli po prvi puta izlaže kao cjelinu na ovoj izložbi nastalo tijekom nepune posljednje dvije godine.

“Za razliku od uobičajenih skulptura koje su radili koje su radili klasici ovoga umijeća, Hranuelli svoje radove izvodi na pomalo hibridan način. Izvodi ih kao da nije staklo materijal što ga oblikuje, nego kamen, štoviše mramor. Zaista, riječ je o identičnome postupku brušenja i glačanja do različitoga stupnja glatkoće i sjaja površine”, istaknuo je Maković navodeći kako se prije nego je počeo raditi u staklu ovaj kipar potvrdio radeći skulpture u kamenu. Birao je, naglašava dalje, najčešće kamen koji je pronalazio u neposrednoj blizini kako na rodnome Braču, tako još češće u Lici gdje ima atelje ili radi vani. U kamenu je stvorio prototipove svojih novih staklenih skulptura.

U kamenu je kipar definirao svoju formulu, bolje reći oblikovni postupak, ali je osobinama novoga materijala sve to morao mijenjati. Brušenje i poliranje grumena stakla nipošto nije isto kao i brušenje i poliranje komada kamena. Vizualni efekti koji nastaju iz obrade stakla nude prozirnost, sjaj, glatkoću … niz sadržaja koji utječu na estetsku kategoriju ovih djela, a upravo ta kategorija daje ovim radovima posebnost, pa i jedinstvenost u našoj suvremenoj kiparskoj produkciji”, istaknuo je Maković.

Prirodi u čast Petra Stacha

U maloj izložbenoj dvorani otvorena aje izložba “Prirodi u čast”, čiji je autor Petr Stacho. Proslavio se kao izvrstan umjetnik u staklu početkom 90-ih godina prošlog stoljeća dok je još studirao na Akademiji umjetnosti, arhitekture i dizajna u Pragu.

Dr. Jaroslav Polanecky ističe kako je Stacho vrlo raznovrstan i prilagodljiv umjetnik.

“Njegovo iznimno obrazovanje u srednjoj školi i zatim na akademiji, udruženo s neumornim, intenzivnim umjetničkim nastojanjem rezultiralo je izvrsnim općim sposobnostima u nizu lijepih umjetnosti. Njegove slike, skulpture i posebno crteži već su godinama predmet interesa i divljenja kolekcionara, baš kao i njegovi stakleni predmeti. Ipak, ono po čemu se Stacho ističe kao umjetnik njegova je izuzetna predanost staklu, obilježena tvrdoglavim inzistiranjem na održavanju najviših standarda staklarskoj zanata i čistoće izraza. Njegov stav prema staklu i umjetnosti općenito mogao bi se definirati kao odbijanje kompromisa u kombinaciji s nepokolebljivim naglaskom na kvaliteti svakog umjetničkog djela bez iznimke”, ističe Polanecky.

Nakon otvorenja izložbi uslijedio je koncert na kojem su nastupili Elena Stella i AJ Trio.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: Ante Rogić / Zadarski list

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close