KulturaIzdvojeno

U mjesecu darivanja, Muzej Like vas daruje atraktivnom izložbom „Barun Trenk – novo lice legende“

Barun Franjo Trenk rođen je 1711. u Italiji u obitelji pruskih korijena, a umro u tamnici 1749. u Brnu u Češkoj.


Svoj život je proveo služeći kao profesionalni vojnik u mnogim vojskama, a posebno se istaknuo ratujući za Habsburšku Monarhiju u doba carice Marije Terezije. Njegov život je velikim dijelom bio vezan i uz Hrvatsku, točnije Slavoniju u kojoj je odrastao, obrazovao se i bio veleposjednik. Osnovao je 1741. posebnu pukovniju sačinjenu od slavonskih dobrovoljaca koja će kasnije poznati poznata kao „Trenkovi panduri“, a koji su ga pratili u njegovom ratnom putu.

Nakon smrti, pokopan je u kriptu u kojoj se njegovo tijelo prirodno mumificiralo i time omogućilo modernim istraživačima da proniknu u tajne njegovog turbulentnog života. Metodama forenzičke rekonstrukcije, izrađena je realistična slika njegovog lica i tijela, otkrivene su traume koje je pretrpio i životne navike koje su ga obilježile.

U doba njegovog života, Gospić je prvo postao sjedištem velikog kapetane Like i Krbave, a kasnije i sjedište Ličke pukovnije Hrvatske vojna krajine. Barun Trenk je jedan od najupečatjivijih i najprepoznatljivijih ličnosti iz vremena Vojne krajine i kroz njegov život se može iščitati sva slava i tragedije koja je obilježila brojne slične sudbine vojnika koji su služili na granici velikih carstava.

U spomen na te sudbine, Muzej Like Gospić ima čast otvoriti jedinstvenu izložbu „Barun Trenk, Novo lice legende“ u kojoj ćete moći saznati više o životu ove povijesne ličnosti, ali i vidjeti najmodernije metode bioantropoloških analiza. Riječ je o međunarodnoj izložbi, prvoj svojeg tipa koja dolazi u naš grad, koju je pripremio Muzej grada Brna, a za hrvatsku publiku su ga prilagodili Gradski muzej Požege u suradnji s Muzejem Slavonije, Muzejem grada Pakraca i Gradskim muzejem Bjelovara.

Izložba će se moći razgledati od 3. prosinca 2020. do 6. siječnja 2021. (ponedjeljak-petak, 9 – 15 sati).

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close