Tech

U Maroku se gradi najveća solarna elektrana na svijetu

Maroko gradi najveće postrojenje solarnih ploča na svijetu, a nakon izgradnje pokrivat će površinu veću od marokanskog glavnog grada Rabata. Investitor se nada da će da će solarna energija dobivena nakon dovršetka projeta biti dovoljna da zadovolji potrebe domaćeg energetskog tržišta. Prvu sekciju postrojenja otvorio je jučer marokanski kralj Mohamed VI., a trebalo bi proizvoditi 160 megavati struje. U početnoj projektonoj fazi očekuje se da će Noor 1 raditi 20 sati dnevno i pokrivati područje veliko 24.3 kilometra kvadratna.


Samo postrojenje izgrađeno je u centralnom Maroku. Pritom valja napomenuti da nije korištena uobičajena tehnnologija fotonaponskih solarnih panela, nego mnogo inovativnija solarna termalna tehnologija. Ona, naime, koristi ogledala koja prate položaj sunca. Tako sunčeve zrakeefikasnije zagrijavaju ulje koje se koristi za proizvodnju pare potrebne za pogon turbina koje potom toplinsku energiju pretvaraju u električnu. Prednost solarne termalne tehnologije je ta što se pomoću nje energija može proizvoditi čak i nakon zalaska sunca s obzirom da se u zagrijanom ulju tope soli koje dulje zadržavaju toplinu.

MOROCCO-SOLAR-ENRGY

Maroko struju planira izvoziti i u Europu

Inače, ova upravo otvorena sekcija postrojenja zove se Noor 1 i očekuje se da će proizvoditi dovoljno energije da se njome snabdije više od milijun domova. Osim toga, proizvodit će električnu energiju i do tri sata nakon zalaska sunca. Nakon dovršetka cijelog projekta, koji je predviđen za 2018. godinu, ovo će postrojenje proizvoditi čak 560 megavati struje – što bi Maroku trebalo biti i više dovoljno pa se nada da će ostatak energije moći izvoziti na europsko tržište.

Pročitajte više na telegram.hr


Foto: telegram.hrČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close