Lifestyle

U Ličko-senjskoj županiji OTVORENO NAJMANJE j.d.o.o.-a u Hrvatskoj

Prošle je godine pak u prvih deset mjeseci osnovano 6.468 “tvrtki za 10 kuna”, odnosno njih 21 na dan, a u deset mjeseci 2013. 7.346 ili 24 dnevno.


U Hrvatskoj je u prvih deset mjeseci ove godine osnovano ukupno 6.013 jednostavnih trgovačkih društava (j.d.o.o.), odnosno ove se godine na mjesečnoj razini osnivalo 501 jednostavno društvo ili njih 19 dnevno, pokazuje analiza koju je u ponedjeljak objavila tvrtka Bisnode.

Prošle je godine pak u prvih deset mjeseci osnovano 6.468 “tvrtki za 10 kuna”, odnosno njih 21 na dan, a u deset mjeseci 2013.  7.346 ili 24 dnevno.

Podaci o novoosnovanim društvima s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) pokazuju da je u prvih 10 mjeseci ove godine osnovano njih 4.493, ili 14 po danu. To je nešto više u usporedbi s istim razdobljem lani kada je osnovano tristotinjak d.o.o.-a manje, odnosno osnivalo ih se 13 na dan.  U deset mjeseci 2013. osnovano je 4.924 d.o.o. ili 16 dnevno.

Čak 30 posto jednostavnih društava u deset mjeseci ove godine otvoreno je na području Grada Zagreba, njih 1.825, odnosno 6 dnevno, dok ih je najmanje, 51, osnovano u Požeško-slavonskoj županiji.

Sličan je trend i kod d.o.o.-a – uz dominaciju Grada Zagreba i 5 otvorenih dioničkih društava dnevno, najmanje d.o.o.-a se otvara u Ličko –senjskoj županiji gdje je dosad registrirano svega njih 25.

Promatrajući broj otvorenih jednostavnih društava po mjesecima, čini se da je najatraktivije razdoblje za pokretanje poduzetničke aktivnosti početak proljeća, navode iz Bisnode. U tom je razdoblju, kako ove, tako i prošlih godina osnovano gotovo 40 posto ukupnog broja jednostavnih trgovačkih društava registriranih u prvih 10 mjeseci. Najpropulzivniji mjesec je ožujak u kojem je ove godine osnovano 35,6 posto više od prosjeka prvih 10 mjeseci, odnosno 806 jednostavnih društava. Slijedi travanj s 764 te veljača sa stotinjak j.d.o.o.-a manje.

S druge strane, kolovoz i ove godine bilježi najmanji broj novoosnovanih tvrtki, a ističe se još i ovogodišnji siječanj te lanjski rujan kada je broj jednostavnih društava bio manji od prosjeka za prvih 10 mjeseci.

I društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) najčešće se osnivaju u ožujku, dok je kolovoz mjesec s najmanje aktivnosti. Broj osnovanih d.o.o.-a u ožujku je za 35,56 posto viši od prosječnog broja osnovanih u prvih 10 mjeseci ove godine.

Više čitajte na poslovni.hr. 


Tekst: poslovni.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close