ZdravljeIzdvojeno

U Karlovačkoj županiji potvrđena varijanta zaraznijeg virusa

Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije potvrdio je u petak da među novooboljelima od covida-19 ima onih koji su inficirani delta varijantom SARS-CoV-2 virusa, a kojemu je svojstvo da se lakše i brže širi, tj da je zarazniji od dosadašnjih virusa.


Naime, kako je u petak rekao Hini ravnatelj Zavoda Branko Zoretić, među šest sekvencioniranih uzoraka bris jednog Karlovčanina imao je viruse delta varijante, dakle zaraznije, te je upozorio: “Sada se više nije dovoljno štititi raznim mjerama, sada se svi trebamo cijepiti”.

Naime i alfa i delta i druge varijante SARS-CoV-2 virusa uzrokuju bolest covid-19, a koja se, kako se ističe, može spriječiti cijepljenjem. Zato Zavod u suradnji sa Županijskim zavodom za hitnu medicinu provodi cijepljenje na frekventnim mjestima poput tržnica.

Danas je kroz dva sata na karlovačkoj tržnici cjepivo primilo 78 građana koji se prethodno nisu naručili, slijedi takva akcija u ponedjeljak u Skakavcu, u srijedu u Krnjaku, u četvrtak u Slunju i u petak opet u Karlovcu.

“Da bi se zaustavila zaraza, potrebno je kontinuirano procjepljivanje, tako sada idemo po raznim općinama i gradovima, ali i po tvrtkama. Vraćamo se i u one u kojima je već bilo cijepljenje prvom dozom, kako za docjepljivanje, tako i za one koji su se sada odlučili cijepiti prvi put”, rekao je Zoretić.

Iznio je Zoretić i podatke da je u županiji do sada utrošeno 79500 doza, 43500 ljudi je zaštićeno donekle prvom dozom, a s obje doze oko 36.000.

“To znači da je županija u hrvatskom prosjeku, prvom je dozom cijepljeno 44,7 posto odraslog stanovništva, a s drugom dozom 37,2 posto odraslog stanovništva, a to nije dovoljno”, zaključio je Zoretić.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: Hina

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close