DogađanjaVijesti

U Iloku traje 51. Iločka berba grožđa – na manifestaciji brojni gosti iz svih krajeva Hrvatske

U Iloku traje 51. tradicionalna manifestacija Iločka berba grožđa kojoj se iz dana u dan pridružuje sve veći broj posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske.  Zaljubljenici u vrhunska iločka vina i autohtona jela, ljubitelji kulturne baštine i naših starih običaja, ali i dobre zabave, znatiželjnici svih generacija ovih dana uživaju u brojnim sadržajima ove jedinstvene i prepoznatljive turističko-kulturne i vinske manifestacije koja traje do 2. rujna.


51. Iločka berba grožđa svoja vrata otvorila je već 23. Kolovoza, a izložbe, radionice i programi za djecu, brojna sportska natjecanja, folklorni programi, dani otvorenih vrata iločkih vinara i organizirane degustacije vina, najveći vinski gulaš, središnji svečani program uz vatromet i besplatni koncerti na otvorenom samo su dio onoga što nudi ovogodišnja Iločka berba grožđa. 51. po redu Iločka berba grožđa započela je čak dva dana ranije nego prijašnjih godina izložbom dječjih radova i radionicom za djecu, izložom Naši vinari te revijom kostima iz povijesti i koncertom srednjovjekovne glazbe. U subotu, 25. Kolovoza, u vinogradima smo tradicionalno obilježili običaj Pudarine koji je obogatio nastup pjevačke skupine Iločke druge, a kroz vinograde je prošlo i šezdesetak oldtimer vozila. Istoga dana započelo je  i Iločko ljeto, folklorni program Matice slovačke Ilok. Brojnost posjetitelja ovogodišnje manifestacije dokaz je zainteresiranosti javnosti te također i potvrda zanimljivosti programa Berbe, a vjerujemo da će se tako i nastaviti u tjednu koji nam slijedi, istaknuo je Josip Kovač, zamjenik gradonačelnice grada Iloka.

?

S početkom Iločke berbe grožđa, održala se i popularna Noć vina, koja se u Iloku održava u Starom podrumu već šestu godinu zaredom.

Noć vina, koju smo inicirali i pokrenuli s Iločkim podrumima kao poseban, drugačiji događaj i uvod u tjedan Iločke berbe grožđa pokazao se i ove godine kao sadržaj koji privlači najrazličitije posjetitelje. Gosti iz raznih dijelova Hrvatske kao i domaći, ležerno i pomalo hedonistički uživali su u vrhunskim kapljicama, gastro zalogajima i romantičnom okružju velike terase stoljetnih starih podruma, uz jazz, soul i funky glazbene ritmove u pozadini. Ponuđena paleta sortimenta iločkih podruma, najnagrađivanije hrvatske vinarije, od graševine, preko traminca, pinota, chardonnaya do osvježavajućeg rosea u ovogodišnjoj 6. Noći vina oduševila je i najzahtjevnije goste, rekao je Ivica Miličević, direktor Turističkog ureda Turističke zajednice grada Iloka naglasivši da je Iločka berba grožđa manifestacija koja, uz promociju iločkih vina, prvenstveno promovira Ilok kao top turističku destinaciju.

A najveći broj posjetitelja očekuje se u Iloku u petak 31. kolovoza i subotu, 1. rujna kada će se odvijati središnji dio manifestacije.

 Vrhunac 51. Iločke berbe grožđa očekujemo 31. kolovoza i 1. rujna kada nas očekuje koncert grupe Magazin i Miroslava Škore te središnji svečani program s vatrometom, ali i druga događanja tih dana. Dakle i dalje stignete doći u Ilok i uživati u jednoj od najstarijih turističkih manifestacija u Hrvatskoj, poručio je  zamjenik gradonačelnice grada Iloka Josip Kovač.

Tradicionalnu 51. Iločku berbu grožđa organizira Grad Ilok na čelu s gradonačelnicom Marinom Budimir, uz  Turističku zajednicu grada Iloka i pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

 

Foto: PR

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close