Scena

U Hrvatskoj u odnosu na muškarce žene prednjače po broju doktorata

Prema Državnom zavodu za statistiku u akademskoj godini 2014./2015. poslijediplomski sveučilišni doktorski studij u Hrvatskoj je upisalo 3.129 doktoranada od čega 1.794 žene, što iznosi 57,3%, odnosno više od pola.


Kada se gledaju znanstvena područja na koja se odnose studiji, najviše je zastupljeno područje biomedicine i zdravstva (23,8%), slijedi područje društvenih znanosti (22,4%), područje tehničkih znanosti (16,7%), područje humanističkih znanosti (15,8%), područje prirodnih znanosti (14,1%), područje biotehničkih znanosti (4,1%) i interdisciplinarna područja znanosti (3,1%).

Jače u svemu osim u tehnici

Zanimljivo je da je udio žena u svim područjima veći nego muškaraca osim u tehničkim. One dominiraju i biotehničkim i biomedicinskim, pa čak i prirodnim znanostima (295 naprama 147) koje su se do nedavno smatrale tradicionalno muškim područjem.

Nešto manje nego muškaraca ima ih na fakultetima kao što su građevinski, pomorski, elektrotehnički, informatički i sl. Sličan trend bilježio se i u posljednjih nekoliko akademskih godina, ali je on sada postao za nekoliko postotaka izraženiji – sa 54% porastao je na preko 57%.

Više čitajte na tportal.hrČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close