Lifestyle

U Hrvatskoj se baci 400.000 tona hrane godišnje

Država traži način kako da snizi PDV na doniranu hranu koji nalaže EU direktiva.


U Francuskoj je ovoga tjedna  jednoglasno izglasan zakon po kojemu veliki supermarketi hranu koju nisu prodali više neće morati uništavati već će je donirati pučkim kuhinjama i drugim ustanovama za pomoć najsiromašnijim građanima. Peticiju je pokrenuo lokalni vijećnik, a zakon, po kojemu supermarketi više ne smiju uništavati hranu koja je još ispravna za jelo, u Francuskoj je izazvao opće oduševljenje.  Jedan je to od rijetkih zakona koji je parlament donio jednoglasno, a za francuskim su se primjerom poveli i Britanci.

Naime, najveći britanski supermarket Tesco dio neprodane hrane iz skladišta već dijele po pučkim kuhinjama, dio dijele farmama za hranjenje životinja, a dio šalju u biološke energane. Britanski će parlament uskoro početi raspravljati o novim zakonima za ograničavanje bacanja hrane, u kojemu će biti i obveza doniranja hrane za supermarkete.

U Hrvatskoj se baci 400.000 tona hrane godišnje

Sabor je još u ožujku izglasao novi Zakon o poljoprivredi, u kojemu su regulirali i doniranje hrane. Dosad je u doniranju hrane najveći problem bila činjenica da se i za doniranje treba platiti PDV. U Hrvatskoj se godišnje baci 400 tisuća tona hrane.

Novim je zakonom doniranje obuhvaćeno, ali da bi počelo treba donijeti pravilnik koji će detaljno regulirati kako će supermarketi i trgovine dijeliti hranu. Najveća prepreka doniranju je činjenica da trgovci na hranu koju dijele također moraju platiti PDV od 5, 13 ili 25 posto ovisno o vrsti hrane. Vlada to nije mogla samo ukinuti, zbog direktive EU koja nalaže da se PDV plaća i na doniranu hranu. Ministarstvo financija odlučilo je prekršiti direktivu što je legalno moguće, ako se cijeli postupak doniranja detaljno nadzire.

Stoga je Ministarstvo financija, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, još dva nadležna ministarstva, Hrvatskom gospodarskom komorom i inicijativom Oslobodimo donacije hrane PDV-a  počelo razvijati pravilnik koji bi do jeseni trebao biti gotov.

Britanci su prvi jer imaju nulti PDV na hranu

Hrvatski lanci i dosad su donirali hranu, ali činjenica da moraju dodatno platiti svoje donacije sprečava ih u češćem i masovnijem djelovanju. Donirana bi hrana po novom Zakonu išla u pučke kuhinje, Caritas ili socijalne samoposluge, od kojih bi dosta građana imalo koristi. Ukoliko se ne bi moglo izbjeći plaćanje PDV-a, ministar financija Boris Lalovac tvrdi da je država spremna platiti dio poreza. Direktiva EU o kojoj je riječ propisuje da PDV na hranu ne smije biti manji od 5 posto, ali među članicama ima izuzetaka i zato je Britancima i Francuzima bilo lakše početi s donacijama prije Hrvatske. U Velikoj Britaniji PDV se plaća samo na hranu koja se smatra nezdravom,  dakle slatkiše, grickalice, sladolede, fast-food i sl, a u Francuskoj je PDV 5,5 posto.

Iz Ministarstva financija još nam nisu javili u kojoj je fazi rad na pravilniku. Iz Inicijative Oslobodimo hranu donacija kažu da već mjesecima rade na pravilniku te da će rezultati uskoro biti vidljivi. Građanska inicijativa želi još u ovom mandatu Sabora osigurati organiziranje održivog sustava doniranja hrane koji će biti zaštićen od zloupotrebe i jamčiti da hrana zaista dolazi do ljudi koji je trebaju.


Tekst:telegram.hr

 


 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close