Tech

U Hrvatskoj prosječna dob vozila iznosi čak 13 godina

U odnosu na 2007. godinu, kada je prosječna starost vozila bila 9,95 godina, danas u prosjeku vozimo tri godine starija vozila što je izravna posljedica dugogodišnje krize, stoji u priopćenju Hrvatske gospodarske komore


Prema podacima Centra za vozila Hrvatske, prosječna starost vozila svih kategorija na redovnom tehničkom pregledu lanjske je godine iznosila 13,07 godina, a 2007. godine 9,95 godina što je blizu aktualnog prosjeka Europske unije.

Statistika Europske udruge proizvođača automobila pokazuje da je prosječna starost vozila u EU za 2014. bila 9,65 godina što je 3,42 godine manje nego u Hrvatskoj.

Prosječna starost osobnih putničkih vozila na redovnom tehničkom pregledu tijekom 2014. godine bila je 12,1 godinu.

‘Građani se sve više okreću kupnji rabljenih vozila. Na prvom tehničkom pregledu 2014. godine bilo je 39.124 rabljena vozila u odnosu na 35.315 novih’, kaže direktorica Sektora za promet i veze Hrvatske gospodarske komore Ljubica Herceg. U usporedbi s podacima iz 2008. godine vidljivo je da je broj novih vozila na prvom tehničkom pregledu manji za 56,1 posto, a rabljenih čak dvostruko veći, ističe se u priopćenju HGK.


 

Tekst: tportal.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close