TurizamIzdvojeno

U Hrvatskoj oko 10.000 turista, u prosincu se ne očekuje veći promet

OČEKIVANJA NISU VELIKA

U Hrvatskoj boravi oko deset tisuća turista, a s obzirom na okolnosti i ograničenja u međunarodnim putovanjima u prosincu se za sada ne očekuje značajniji turistički promet, iako će neki hoteli, kampovi i objekti u domaćinstvu raditi, rekao je za Hinu direktor HTZ-a Kristjan Staničić.


Od ukupno oko deset tisuća turista u zemlji, približno šest tisuća je stranih, a najviše ih boravi u objektima u domaćinstvu i hotelima, kaže Staničić, napominjući da je najviše turista trenutno u Zagrebu, na Viru, u Splitu, Rijeci, Dubrovniku i Puli.

S obzirom na epidemiološku situaciju u zemlji, ali i cijeloj Europi i šire, turistička očekivanja od prosinca nisu velika, odnosno ne očekuje se neki veći promet.

Osvrćući se na rezultate fizičkog turističkog prometa za 11 mjeseci ove godine Staničić kaže da su također u skladu s očekivanjima.

Prema podacima iz sustava eVisitor od početka ove godine do kraja studenoga u Hrvatskoj je registrirano boravilo 7,7 milijuna turista, koji su ostvarili nešto više od 54 milijuna noćenja, što je 50 posto od rezultata u istom razdoblju 2019. godine. Domaćih turista bilo je 1,6 milijuna, a njihovih noćenja 11,2 milijuna, čime su na drugom mjestu među svim nacijama, iza prvih Nijemaca. Nakon Nijemaca, među stranim turistima po ostvarenim noćenjima slijede Slovenci, Poljaci, Česi i Austrijanci.

Po vrstama smještajnih objekata, najviše noćenja bilo je u 11 mjeseci u objektima u domaćinstvu, oko 22 milijuna, zatim u kampovima oko 8,8 milijuna, a u hotelima oko sedam milijuna.

Po županijama, najviše je noćenja ostvareno u Istarskoj te Primorsko-goranskoj i Zadarskoj županiji, dok je top destinacije po ostvarenim noćenjima Vir, kojeg slijede Rovinj, Medulin, Poreč, Mali Lošinj, Crikvenica i Umag.

Samo u studenom u Hrvatskoj je bilo 94 tisuće turista i 470 tisuća noćenja, što je 46 posto iz istog lanjskog mjeseca. Domaćih 59 tisuća turista ostvarilo je u studenom 229 tisuća noćenja, a ostalo stranci, dok je među objektima najviše noćenja ostvareno u domaćinstvima, oko 150 tisuća te u hotelima oko 120 tisuća.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: HTZ

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close