ObrazovanjeIzdvojeno

U Gruziji održan četvrti trening Erasmus+ projekta „Mreža UNESCO-ovih kulturnih prostora“

Djelatnici Gackog pučkog otvorenog učilišta Otočac tijekom proteklog tjedan sudjelovali su na posljednjem ovogodišnjem treningu u sklopu Erasmus+ projekta „Mreža UNESCO-ovih kulturnih prostora“.


Partnerske organizacije iz Estonije, Italije, Latvije, Portugala, Sjeverne Makedonije i Hrvatske ugostio je Gruzijski centar za umjetnost i kulturu, jedna od vodećih nevladinih organizacija u Gruziji koja radi na očuvanju, promicanju i održivom korištenju gruzijske baštine. Već 25 godina podupiru razvoj obrta i kulturnih industrija, potiču studije gruzijske kulture, jačaju ekonomsku održivost i samoodrživost kulturnih institucija, malih i srednjih poduzeća te pojedinaca koji rade na području umjetnosti i kulture.

Kroz četiri dana treninga sudionici su se upoznali s brojnim tipovima kulturne baštine, s naglaskom na specifično gruzijsko polifono pjevanje. Gruzijska bogata i živa tradicionalna glazba smatra se najranijom polifonom glazbom, a za gruzijski narod pjevanje je sastavni dio života – od antike do modernog dobra oduvijek se pjevalo u kući, na poljima za vrijeme žetve, na svetkovinama i blagdanima, ali i u žalosti. U nekim se zapisima iz 480 g. pr. Kr. može pronaći informacija da su išli i u bitke pjevajući.  Postoji više tzv. glazbenih dijalekata te zbog toga postoje značajne regionalne razlike u stilovima pjevanja. Pjesme su i svete i svjetovne, a obično se pjevaju bez pratnje u najmanje troglasnom skladu. Gruzijsko višeglasno pjevanje uvršteno je na reprezentativan UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Naši domaćini omogućili su nam da se s tom vrstom pjevanja upoznamo u Državnom centru za folklor gdje je održan koncert u sklopu druge turneje Nacionalnog festivala folklora, ali i svakodnevno u raznim prigodama.

 

Osim upoznavanja sa specifičnom vrstom pjevanja sudionici treninga upoznali su se i s kulturnom baštinom pokrajine Samagrelo. Čitava pokrajina je kroz povijest imala veliki strateški značaj, a vrlo je bogata kulturnim spomenicima iz različitih razdoblja kao i impresivnom prirodom, modrim jezerima i vrlo lijepim kanjonima. Predstavljanje povijesne i kulturne tradicije Gruzije održano je u Arheološkom muzeju Nokalakevi, a brojne etno kuće također su bile mjesta upoznavanja materijalne i nematerijalne baštine. Veza između europske i gruzijske kulture predstavljena je posjetom palači obitelji Dadiani koja je generacijama vladala na tom području. Od njihove bogate ostavštine sačuvane su samo dvije palače, botanički vrt i crkva koji imaju status nepokretne kulturne baštine Gruzije. Gruzijski nepokretni spomenik kulture od nacionalnog značaja je i Arheološku muzej Vani koji kroz prikaz izložaka iz različitih perioda svjedoči o višetisućljetnom naseljavanju tog prostora. Uvid u industrijsku kulturnu baštinu 20. st. omogućen je posjetom brani Enguri, najvećoj hidroelektrani na južnom Kavkazu i jednoj od najvećih u Europi, koja također ima status kulturne baštine nacionalnog značaja.

U sklopu treninga održan je sastanak koordinatora projekta te je predstavljen plan održavanja nadolazećih treninga. Prvi sljedeći trening održat će se u Hrvatskoj iduće godine od 19. do 24. veljače, a kojemu će domaćin biti Gacko pučko otvoreno učilište Otočac te pridruženi partner – Institut za etnologiju i folkloristiku.

 

 


 

Komentari

Komentara


Foto: PR

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close