Ličko-senjska županijaKontinentalniZdravlje

U Grabovači otvaraju pećinu za liječenje respiratornih problema disanjem i meditiranjem

Samograd, baš kao i svaka druga špilja na svijetu, ima svoje stalaktite i stalagmite, atrakciju i mistiku pa i legende bez kojih čovjek ne bi imao toliko strahopoštovanja pri svakom spustu u zemljinu utrobu.


Ali, ima nešto po čemu su i ona, i čitav špiljski sustav Pećinskog parka Grabovača u ličkom srcu između Otočca i Gospića, Perušiću kojemu pripada, posebni – jedini su pećinski sustav koji je institucionaliziran, dakle imaju ustanovu koja se bavi samo pećinama, jedini su u Europi s tri špilje koje su geomorfološki spomenici prirode na vrlo malom području, od ukupno 24 istražene i tko zna koliko skrivenih.

U Grabovači se spremaju na još jedan iskorak po kojemu će biti jedinstveni u Hrvatskoj i jedni od rijetkih u Europi. Pripremaju dokumentaciju nakon čega će dati u koncesiju, jednu od špilja. U njoj će se provoditi speleoterapija.

Javila nam se terapeutkinja koja bi to radila u suradnji s Klinikom za plućne bolesti Jordanovac. Osmislila je program disanja i meditiranja u špilji. U grupi bi bilo maksimalno pet osoba, imali bi prostirke i ni na koji način ne bi utjecali na špilju i život u njoj. Jedan tretman bi trajao oko dva sata.

Špiljski zrak drukčiji i da djeluje na dišne puteve, pa vježbe disanja pomažu svim kroničnim bolesnicima koji imaju respiratorne probleme, a pogotovo je to sada aktualno u vrijeme pandemije. Moći će se doći u privatnim aranžmanima, ali i s liječničkom uputnicom. Mislim da će to biti hit, jer smo i dosad imali brojne upite, uglavnom stranaca, Amerikanaca pogotovo”, smatra Jelena Milković.

Više na Jutarnji list.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: YouTube screenshot

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close