DogađanjaVijesti

U Gospiću otvorena izložba “Priroda u našim očima”

Jučer su se se galeriji LU Lika, gospićkoj publici po prvi put predstavili troje eminentnih slikara Marija Božić, Željko Breka i Dijana Mlinarić, izložbom svojih radova pod nazivom “Priroda u našim očima”. Izložili su trideset radova u tehnici akril, ulje na platnu te impasto.

Izložbu je otvorio predsjednik  likovne udruge Lika, gospodin Nikica Jelić, a potom su se predstavili i slikari ponaosob. Svih troje slikara bavi se slikarstvom duži niz godina i zaljubljenici su u slikanje. Željko dolazi iz Stubičkih Toplica, a Marija i Dijana su iz Plitvičkih Jezera. Slikarstvo koje nastaje u neposrednom kontaktu s prirodom, ostvarenja vezana sadržajem određenih lokaliteta ili ljubav prema određenom pejzažu potiče mnoge nove umjetnike da na izvorištima istog grade svoje subjektivne vizije. Oni svoje radove stvaraju odvojeno, ne kao grupa, a koliko toga imaju zajedničkog kao slikari, može se uočiti kroz jedan motiv kojeg su oslikali na svojim slikama “Breze uz vodu”.

Svih troje slikara utkali su na svojoj slici ozračje poetskog, ljepota je vidljiva u svim slikama, a atraktivnost motiva izdigli su do izjednačenosti sa pojmom blistavost slike, uz malo odstupanje u koloritu. No s druge strane ipak se uočava osobno viđenje istog motiva, sabiranje iskustva za doživljaj u promatranju prirode i prevođenje nekog trenutka i situacije u vlastiti izričaj. Dok umjetnice forsiraju koloritet i lirski senzibilitet gdje se uz dominantnu zastupljenost pejzaža autorice u svojim slikama bave i običnim ljudima, dotle se Željko uz puno zajedničkog sa Dijanom i Marijom izdvaja temperamentom. Ideju nosi u sebi, sliku stvara brzo i traži najpogodniji izraz. Budućnost  će iskazati raspon njihove upornosti i mogućnost suočavanja s drugačijim i uvijek novim izazovima koji otvaraju nova, beskrajna područja umjetnosti.

Izložbu možete pogledati do 20.10.2018. u novootvorenoj galeriji LU Lika – Pučko otvoreno učilište Gospić.

 

Izvor / Foto: Marina Kolić

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close