VijestiScenaTech

U Gospiću održano predavanje o životu i radu Ferdinanda Kovačevića, pionira hrvatske telegrafije

U velikoj dvorani KIC-a Gospić u četvrtak 28. ožujka 2019. u 19 sati održano je predavanje o životu i radu Ferdinanda Kovačevića s kratkim osvrtom na povijest ličkih Bunjevaca.


Predavač Jurica Kovačević, profesor povijesti, kroz prezentaciju upoznao nas je s poviješću Bunjevaca na području Hrvatske u doba Auto-Ugarske vladavine. Bunjevci su jedna velika skupina hrvatskog naroda koja je stigla iz BIH u Liku još u 17. stoljeću, a iz te skupine potekli su mnogi značajni ljudi iz našeg kraja, kao i što je Ferdinand Kovačević.

Postoje 3 ogranka Bunjevaca: dalmatinski, primorsko-lički i podunavski. Porijeklo imena Bunjevaca se temelji na rijeci Buni u Hercegovini, po riječi “buniti se” jer Bunjevci su znali biti buntovni, po kamenim pastirskim kućicama – bunjama i po glagolu “bunjati” što znači govoriti.

Ferdinand Kovačević rođen je u Gospiću 1838. godine, a rodom je iz Smiljana. Na polju znanosti dao je veliki doprinos razvoju telegrafije i elektrotehnike u Hrvatskoj koja je u to vrijeme bila dio Austro – Ugarske Monarhije, a Lika dio austrijske Vojne krajine. Ferdinand Kovačević imao je uspješnu vojnu karijeru, ali više je težio znanosti, pogotovo telegrafiji i povezivanju telegrafije i svijeta. Nakon napuštanja vojne službe postaje telegrafski činovnik u Josefstadtu i od tada se posvetio telegrafiji i znanstvenom radu. Godine 1854. uspostavljena je telegrafska veza Zagreba i Karlovca preko Gospića sa Zadrom i Splitom. Pionir hrvatske telegrafije Ličanin Ferdinand Kovačević 12. veljače 1876. patentirao je pronalazak tzv. Dupleks veze koja je omogućila da se Morzeovi znakovi istodobno odašilju jednim vodom u suprotnim smjerovima. Patentna isprava, izdana u Beču pod brojem 4353, smatra se prvom u povijesti hrvatskog izumiteljstva.


 

Komentari

Komentara


Izvor: LIKACLUB | Foto: LIKACLUB/Josip Durdov

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close