Tech

U Francuskoj će se graditi solarne ceste

Prvi konkretan projekt solarnih cesta gradit će se u Francuskoj.


U narednih pet godina Francuska će oko 1.000 km cesta obložiti solarnim panelima u sklopu projekta ministarstva ekologije i energije. Projektom je predviđena upotreba tehnologije prekrivanja postojeće asfaltne podloge fotonaponskim ćelijama tehnikom lijepljenja. Tehnologiju je razvio Colas u suradnji sa francuskim Nacionalnim institutom za solarnu energiju.
Wattway paneli razvijani su oko pet godina, a javnosti su predstavljeni potkraj prošle godine. Odlikuju se izuzetnom čvrstoćom, pa su otporni na prijelaz teških vozila. S druge strane, njihova površina nudi odgovarajuću hrapavost i tako omogućuje odvijanje nesmetanog prometa vozila na kotačima.
Paneli su debljine oko 7 mm, a u prosjeku je potrebno oko 20 četvornih metara panela, odnosno četiri metra ceste da bi se zadovoljile potrebe za električnom energijom jednog prosječnog kućanstva (bez grijanja). S jednim kilometrom duljine Wattway panela moguće je energijom napajati svjetla u ulicama za grad od 5.000 stanovnika.
Testiranje panela kreće na proljeće, a ako projekt zaživi, osigurat će električnu energiju za potrebe čak pet milijuna ljudi. Konačna lokacija, odnosno ceste koje bi trebale biti prekrivene ovim panelima su još nepoznate.


Tekst: index.hr

Foto: Colas

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close