DogađanjaLika

U četvrtak predstavljanje brošure o nepoznatim arheološkim lokacijama Otočca

“Kulturni krajobrazi Gacke: Prilozi arheološkoj topografiji Otočca” naziv je brošure koja se bavi nepoznatim arheološkim lokacijama u gradu Otočcu, a predstavlja jedan od rezultata projekta “Kulturni krajobrazi Gacke” koji KUBS Baštinica provodi uz potporu Grada Otočca iz programa sufinanciranja programa udruga u kulturi.


Na području Gacke atraktivni arheološki lokaliteti iz vremena Japoda solidno su istraženi te su baštinjeni vrijedni in situ i pokretni nalazi, no i dalje je to područje dobrim dijelom arheološki neistraženo te krije brojne tajne prošlosti i golica maštu znatiželjnika.
Stoga ovim projektom udruga Baštinica želi potaknuti daljnje istraživanje arheološkog “El Dorada” u Gackoj, očuvati horizonte bogate prošlosti, olakšati prepoznavanje povijesne i kulterne slojevitosti identiteta stanovnika, kako samim stanovnicima, tako i stručnoj javnosti i znanstvenoj zajednici, te pripomoći stvaranju preduvjeta za kvalitetna buduća prostorna planiranja.
Jedan od plodova tih nastojanja je i ova brošura, nastala iz bilježaka i fotografija tijekom terenskog istraživanja arheologinja Linde Bednjanec i Katarine Mužar, koje otkrivaju postojeći arheološki ‘otisak’ unutar urbaniziranog i izgrađenog prostora grada Otočca i na okolnim uzvišenjima, te Manje Kostelac-Gomerčić, koja je nastojala prikupiti sačuvanu usmenu predaju vezanu uz lokalitete.
Brošura se odnosi samo na područje grada Otočca, bez okolnih naselja, a  provedba projekta “Kulturni krajobrazi Gacke” i nastavljanje publikacije i na njihovu području, u doglednoj budućnosti, moglo bi također imati itekako zanimljive rezultate.
Brošuru će predstaviti arheolozi Katarina Mužar i Dubravko Grčević te prof. Manja Kostelac-Gomerčić u u kinodvorani Gackog pučkog otvorenog učilišta u Otočcu u četvrtak 13. siječnja 2021. godine, s početkom u 19 sati.


 

Komentari

Komentara


Izvor: Udruga Baštinica

Povezane objave

Back to top button
Close