Vijesti

U Brinju i okolici panika zbog najave prestanka otkupa mlijeka

Zbog najave prestanka otkupa mlijeka – u Brinju i okolici panika. Ako se ne nađe rješenje, Hrvatska će biti siromašnija za tisuću mliječnih krava, a preko granice bi mogle odseliti još brojne obitelji.


Na području brinjske doline u Lici 120 obitelji uzgaja oko tisuću muznih krava. Nekada je stoke bilo puno više pa tako i mlijeka. S deset tisuća proizvodnja je pala na tri tisuće litara na dan.

Otkupljivač velika prehrambena tvrtka PIK iz Rijeke najavila je da će prestati s otkupom mlijeka, doznaje Dnevnik Nove TV.

“Razmišljali smo o tom scenariju, scenariju prodaje krava, jer svrhu nemaju. Za krava, tele sustav nemam uvjete, nemam zemlje za to i – Njemačka, idemo ća jer s familijom moram seliti, jer to je jedini izvor prihoda”, kaže Mario Kostelac, vlasnik OPG-a iz Brinja.

Dvadesetak obitelji živi isključivo od uzgoja mliječnih krava, a ukidanje organiziranoga otkupa za njih bi značilo gotovo sigurno bankrot.

Bili smo pred tjedan dana razgovarali sa direktorom i on je rekao da je njima neisplativo mlijeko s naših terena tu u Brinju. Da su njima troškovi visoki da se oni s time ne mogu pokrivati”, otkriva Goran Fumić, vlasnik OPG-a iz Brinja.

Hoće li se i kome moći prodati ovo nepasterizirano punomasno mlijeko? U rješavanje problema uključili su se općina i županija.

Općina može nekim sredstvima, ali malim sredstvima sufinancirati to, ne znam koliko će se županija uključiti, međutim Ministarstvo nam nije ništa konkretno financijski ponudilo meni i mojim sugrađanima”, kaže načelnik općine Brinje.

Više na Dnevnik.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: LIKACLUB/Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close