VijestiPolitika

U Borovu Selu obilježena 28. obljetnica Memorijala dvanaest redarstvenika

Komemorativnim skupom te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja u Borovu, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je obilježavanju 28. obljetnice ubojstva dvanaestorice pripadnika vinkovačke Specijalne jedinice policije.


„Spomen na dvanaestoricu naših ubijenih policajaca već nas tradicionalno okuplja 2. svibnja u Borovu Selu. Bio je to prvi masovni zločin nad Hrvatima u Domovinskom ratu pod zaštitom tadašnje JNA“, kazala je Predsjednica dodavši kako je to bio nastavak politike i zlodjela nad Hrvatima i drugim nesrpskim stanovništvom.

Kazavši kako su to bili teški dani za Hrvatsku, istaknula je kako, nakon uspješnih akcija u Pakracu i na Plitvicama, pogibija dvanaestorice policajaca nije bio poraz već upozorenje da što prije treba pristupiti formiranju Hrvatske vojske jer je agresija na Hrvatsku bila sve širih razmjera i sve brutalnija, kako se uskoro pokazalo u Ćelijama, na Banovini i Pokuplju, a kulminiralo je u Vukovaru i Škabrnji.

„Prošlo je dvadeset osam godina od ovoga zločina, ali rane su nam teške i bolne. A možda najbolnije od svega je što za taj zločin nitko nije odgovarao pred sudom“, kazala je Predsjednica istaknuvši kako zbog toga ne možemo kriviti nikoga jer smo za taj propust odgovorni sami.

Iako nijedna presuda ne može oživjeti naše ubijene i poginule hrvatske branitelje i civile, trajna je zadaća Republike Hrvatske progoniti sve osumnjičene za ratne zločine dok ne budu privedeni pravdi, kazala je Predsjednica. Ponovila je kako nije zadovoljna time koliko su nadležna državna tijela do sada učinila da se istraže zločini nad ovim ubijenim redarstvenicima, ali i nad brojnim drugim Hrvatima, a krivci otkriju i privedu pravdi.

Predsjednica od Državnog odvjetništva očekuje da, bez obzira na protek vremena, u suradnji s drugim državnim tijelima učini sve u skladu sa svojim nadležnostima kako bi krivci za zločine bili otkriveni i optuženi, uključujući i odgovorne pripadnike bivše JNA.

„To je test ozbiljnosti naše države; prije svega moralni test koji država trajno polaže pred svojim narodom, posebice pred obiteljima ubijenih i nestalih i pred hrvatskim braniteljima. To je dug koji imamo pred svima koji su, poput ovih dvanaest policajaca, položili život za slobodnu i neovisnu Hrvatsku“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Istaknula je kako ne želimo živjeti u prošlosti te kako ovu tragediju ne želimo iskorištavati tako da produbljujemo podjele i prošlošću opterećujemo mlade naraštaje već želimo zatvoriti najteža pitanja prošlosti i okrenuti se budućnosti, čvrsto opredijeljeni graditi Hrvatsku kao državu ravnopravnih građana, naprednu, uključenu u sve tokove suvremenog razvoja Europe i svijeta. Dodala je kako smo to i pokazali prije dvadeset jednu godinu dovršenjem političkog procesa mirne reintegracije Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske.

Istaknula je trajnu otvorenost Republike Hrvatske da nastavi dijalog s Republikom Srbijom radi rješavanja otvorenih pitanja, među kojima je pitanje nestalih na prvome mjestu. „Osobno smatram to temeljem daljnjeg dijaloga o drugim otvorenim pitanjima“, kazala je Predsjednica.

Zahvalivši pripadnicima Ministarstva unutarnjih poslova koji su dali doprinos pobjedi u Domovinskom ratu, predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je kako ne smijemo zaboraviti da je obrana Hrvatske 1991. godine bila početak naše pobjede, a hrvatski redarstvenici, od kojih su mnogi položili živote za slobodu i neovisnost svoje domovine, naši prvi junaci.

Po završetku komemoracije, Predsjednica Republike u Vinkovcima je nazočila Svetoj misi u crkvi Sv. Euzebija i Poliona.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: PR

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close