VijestiTehnologija

U Bibinju uništili opremu za pristup internetu, mislili da se radi o 5G mreži

LAŽNE INFORMACIJE

U Bibinju je uništen uređaj za pristup internetu jer su počinitelji mislili da je Općina instalirala opremu za 5G signal.


O svemu su izvijestili na službenim stranicama Općine, a njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Kako su se u mjestu pojavile informacije da Općina Bibinje u tajnosti i po noći instalirala opremu za 5G signal dužni smo takve navode demantirati. To nije istina. Zapravo je nevjerojatno da u ovakvim trenutcima netko plasira takve neistine informacije, laži u javnost.

S obzirom na novonastalu situaciju, pandemije COVID-19, smatrali smo neprimjerenim, dok istovremeno svi trebaju ostati kod kuće kako bi sačuvali zdravlje, hvaliti se kako je implementirana oprema koja omogućava besplatni pristup internetu na frekventnim javnim površinama (vani).

Tijekom veljače, izvedeni su radovi na postavljanju opreme u sklopu Wifi4EU projekta, koji se financira iz sredstava EU-a, a radi se o običnoj opremi za prijenos bežičnog internetskog signala, kakvog velika većina mještana ima upravo u svome domu. WiFi usluga temelji se na Cisco rješenjima, tvrtke Cisco Systems iz SAD-a koji zadovoljavaju sve propisane zahtjeve Europske komisije i INEA agencije (Innovation and Networks Executive Agency). Radovi su se izvodili u prijepodnevnim satima (instalacija opreme na Domu kulture, zgradi Općine), te jedan dan u poslijepodnevnim satima (instalacija opreme na SC Crljenica).

Pored ovakvih neistina koje su se pojavile u javnosti, u ponedjeljak smo primili još jednu neugodnu informaciju. Prijavljeno je kako oprema postavljena na SC Crljenica je djelomično uništena. Kako je cijeli sistem spojen na mrežu, čim se dogodi neko oštećenje u realnom vremenu možemo vidjeti kvar. S obzirom na to da je i prostor Dječjeg vrtića, i dvorišta pod video nadzorom ne sumnjamo kako će se krivac brzo otkriti.

Projekt u vrijednosti 15.000,00 €, koji u okviru inicijative financira Europska komisija putem Instrumenta za povezivanje Europe (CEF,) dodijeljen je Općini Bibinje koji se kao potpora iskoristio za instaliranje pristupnih točaka za Wi-Fi u središtima javnog života naše općine.

Sporazum o dodjeli bespovratnih sredstava (Grant agreement) potpisan je s Innovation and Networks Executive Agency (INEA), dok je Ugovor o nabavi robe i izvođenjem radova sklopljen s Optima telekomom. Oprema za besplatan pristup internetu instalirane su na tri navedene lokacije instalirale pristupne točke i to 3 pristupne točke na Domu kulture kako bi pokriven bio središnji općinski trg. Zgrada Općine kako bi bio pokriven prostor ispred ambulante, te SC Crljenica kako bi se pokrio dio šetnice Taline.

Inicijativom WiFi4EU u općinama diljem Europe promiče se besplatan Wi-Fi pristup za građane u javnim prostorima kao što su parkovi, trgovi, javne zgrade, knjižnice, zdravstveni centri i muzeji.”

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close