VijestiScena

U 83. godini preminuo hrvatski političar i pisac Zdravko Tomac

U 83. godini preminuo je Zdravko Tomac, piše Sbplus. Preminuo je u subotu u devet sati u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Dubrava nakon kratke i teške bolesti.


Bio je hrvatski političar i pisac, nekadašnji istaknuti član SDP-a, bivši saborski zastupnik, potpredsjednik Sabora i potpredsjednik Vlade demokratskog jedinstva.

Rođen je 24. svibnja 1937. u Garčinu pokraj Slavonskog Broda. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a doktorirao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, na kojem je kasnije bio i redoviti profesor.

Od samostalnosti Republike Hrvatske bio je potpredsjednik Vlade, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba i predsjednik Županijske skupštine Grada Zagreba, kandidat za predsjednika Republike Hrvatske na izborima 1997. i potpredsjednik SDP-a. Kao saborski zastupnik SDP-a obnašao je dužnost potpredsjednika Sabora od 2000. do 2003. godine.

Ujesen 2003. napustio je SDP i pristupio Forumu hrvatske sloge zbog neslaganja s politikom vodstva SDP-a, a u studenom se kandidirao na parlamentarnim izborima na vlastitoj nezavisnoj listi. Nakon što se prestao aktivno baviti politikom postao je publicist, objavljujući približno jednu knjigu na godinu. Pisao je uglavnom o političkim i povijesnim temama. Objavio je više od dvadeset knjiga na hrvatskom jeziku te dvije na engleskom i njemačkom jeziku.

Istaknut je kao političar od sudjelovanja u oblikovanju Ustava iz 1974. godine do osnutka stranke Hrvatski socijaldemokrati.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Wikimedia Commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close