ZnanostZdravlje

Tvorničke farme izvor su pandemije: “Način na koji jedemo jedan je od faktora širenja virusa”

Neki stručnjaci pretpostavljaju da je koronavirus prenesen sa životinja na ljude i to na kineskim tržnicama (i drugim, sličnim vlažnim mjestima) – baš kao SARS prije njega.


Jedan od glavnih faktora širenja pandemije je način na koji ljudi jedu diljem svijeta. Osim što jedemo po prljavim mjestima, neopranih ruku, činjenica je i da jedemo na tone mesa od kojeg većina dolazi iz tvorničkih farmi. Upravo u tim ogromnim industrijaliziranim objektima životinje žive u nesanitarnim uvjetima. Uz sve to, te su životinje pod ogromnim stresom koji uništava njihov imunološki sustav i uništava ih iznutra. Također, te su tvornice napravljene da kroz njih ne prolazi ni traka sunčeve svjetlosti, kao što ne prolazi ni svjež zrak.

Da stvar bude još gora, u takve životinje ubrizgavaju specifične gene (primjerice, pilićima gel za veća prsa) što ne samo da sve životinje čini identičnima, nego i genetski modificiranima. To znači da se virus može lako prenositi sa životinje na životinju, jer skoro pa i ne postoji nikakva genetska inačica koja bi ga mogla zaustaviti.

Nije koronavirus prvi primjer

Nije koronavirus prvi primjer prelaska virusa sa životinje na čovjeka. Sjetimo se samo svinjske i/ili ptičje gripe. Obje su ubile stotine tisuća ljudi. Primjerice, još jedan od velikih problema u mesnoj industriji je i činjenica da povećavamo opasnost od zaraze prekomjerenom međunarodnom trgovinom peradi i stoke.

Ovi novi virusi ptičje gripe vezani su za industrijalizaciju – naše proizvodnje peradi”, rekao je biolog Michael Greger za Vox. Zato mesari, biolozi i veterinari diljem svijeta smatraju da se velike industrijske farme moraju što prije zatvoriti po zdravlje svih nas.

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: YouTube / screenshot

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close