Vijesti

Tužne vijesti: Preminuo Anthony Bourdain

Njegova ljubav prema velikim avanturama, novim prijateljstvima, dobroj hrani, piću i nevjerojatnim pričama diljem svijeta činile su ga jedinstvenim, javili su iz CNN-a, prenosi 24 sata


U 61. godini preminuo je kuhar Anthony Bourdain, potvrdio je CNN za koji je snimao kulinarske emisije. Umro je u Francuskoj gdje je snimao novu sezonu, a u hotelskoj sobi pronašao ga je prijatelj i kuhar Eric Ripert. CNN javlja i kako je uzrok smrti samoubojstvo.

“S velikom tugom potvrđujemo da je naš dragi prijatelj i kolega, Anthony Bourdain, preminuo. Njegova ljubav prema velikim avanturama, novim prijateljstvima, dobroj hrani, piću i nevjerojatnim pričama diljem svijeta činile su ga jedinstvenim”, javili su iz CNN-a i dodali kako će svima nedostajati te izrazili sućut njegovoj obitelji.

Bio je oduševljen Hrvatskom

Bourdain je 2012. posjetio Hrvatsku gdje je uživao u domaćim specijalitetima, a družio se s kuharom Matom Jankovićem.

“Ovo je prvoklasna hrana, prvoklasno vino i prvoklasni sir… Ja nisam znao za Hrvatsku. I ako još niste bili  tamo onda ste idiot. Ja sam idiot zato što nisam bio prije” – rekao je tada američki kuhar koji je u Hrvatskoj snimao epizodu za svoju emisiju “Anthony Bourdain: Bez rezervacije”.

Uživao je u kamenicama koje se vade na tradicionalan način, ulju od tartufa u Istri, rižotu u Skradinu, fritaji sa šparogama, crnom vinu i siru, ali i ribolovu.

“Isplati se pogledati Motovun zato jer je to grad tartufa, a cijena ručka iznosi koliko i hamburger na Manhattanu”, rekao je Bourdain.

Svidjela mu se i riba koja se priprema na tradicionalan način, pa čak i ona mala koja se zapetlja u mreže. Dojmila ga se i činjenica da se sve iskorištava, pa čak i jetra ribe. Na otoku Pagu koji uspoređuje s površinom Mjeseca uživao je u janjećim tripicama i hobotnici ispod peke, a najviše ga se dojmilo hrvatsko crno vino iz Skradina koje naziva božanskim. Od previše vina čak je i završio na podu.

Skoko: Bourdin je bio moj idol

Brojni obožavatelji i kolege opraštaju se od kuhara na društvenim mrežama, a vijest o smrti slavnog kuhara iznenadila je i našeg poznatog kuhara Davida Skoku koji je kazao da je šokiran.

Rekao je da se s njim upoznao dok je bio u Hrvatskoj, a premda su se družili tijekom samo jednog dana, na njega je ostavio dojam osobe s puno životnog iskustva. Iako nisu realizirali dublje veze, nekoliko su puta kontaktirali putem e-maila kako bi dogovorili mogući posjet u New Yorku.

“Bourdain je bio moj gastronomski idol jer mu je bio veoma važan socijalni aspekt. Bio je veliki promotor gastronomije i njezine različitosti te je općenito predstavljao život s hranom. Sviđao mi se njegov stav prema hrani jer je izašao iz kuhinje i sagledao širu sliku kako gastronomije, tako i različitih zemalja u koje je odlazio i njihovih političkih situacija. Neopisivo mi je žao“, rekao je Skoko i istaknuo kako se divio Bourdainu.

Donosi 24sata

 

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: 24 sata | Foto: Wikimedia Commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close