Događanja

Tužna sudbina Michaela Schumachera

Na današnji dan prije točno dvije godine, legendarni vozač Formule 1 Michael Schumacher doživio je nesreću tijekom skijanja u Meribelu, koja ga je prikovala za krevet i od koje se još nije oporavio. Schumi se sad liječi na svom imanju u Švicarskoj, a njegova obitelj je uz njega.


Svijet je zgrožen tragičnom sudbinom sportske ikone, koja je svojim pobjedama i potezima u Formuli 1 sve oduševljavala. Nakon što je doživio nesreću na kojoj je glavom udario u kamen na skijalištu, slavni Nijemac u komi je proveo 159 dana, a sad se liječi na svom imanju u Švicarskoj.

Od dana nesreće pa do danas, njegova obitelj proživljava pravu noćnu moru. Schumacher se još uvijek ne oporavlja, odnosno, oporavak teče jako sporo zbog teških ozljeda glave, a obitelj Schumacher ne daje nikakve informacije o njegovom zdravstvenom stanju. Naravno, da ima nekog značajnijeg pomaka u Schumacherovom oporavku, obitelj bi vjerojatno već to otkrila svijetu. Ovako, svoju muku i tugu drže samo za sebe, što je i normalno. Jer, kako su i sami više puta poručili, samo žele svoj mir. I za sebe i za oporavak velikog šampiona.

Skrb za Schumachera svaki tjedan košta milijun kuna

Što se tiče njegovog oporavka, supruga Corinne potrošila je 15 milijuna eura na gradnju medicinske jedinice kraj kuće. Michael ima skrb 24 sata, no svaki tjedan obitelj košta milijun kuna. Premda je Schumi u karijeri zaradio 700 milijuna eura, obitelj je prodala kuću u Norveškoj i privatni zrakoplov kako bi financirali liječenje čije su cifre uistinu nevjerojatne.

Puno je onih koji smatraju kako je Michael Schumacher najbolji vozač Formule 1. Puno je i onih koji govore kako je legendarni Ayrton Senna veći od njega. No, dvije stvari u ovoj usporedbi ovih dviju čudesnih ikona sporta su sigurne. Prva je, ta, da je zaista nezahvalno uopće uspoređivati takva dva vozača. Jer, oba su tragično završila, Ayrton je poginuo u utrci na VN San Marina u Imoli 1994. godine, Schumi je teško nastradao. Svaki je obilježio svoje doba. Što se tiče Schumachera, njegovo sportsko, odnosno, rezultatsko nasljeđe je uistinu veliku. Sedam puta Schumi je osvajao naslov prvaka svijeta u F1 i pomaknuo granice nemogućeg na viši nivo.

Dominacija za povijest

Malo je reći da je Formula još u vrijeme njegove dominacije (krajem devedesetih, početkom i sredinom 2000-tih), bila atraktivnija. Regulacije samih pretjecanja i utjecaji vozača u bolidu su bili drugačiji, motor je reduciran s 12 cilindara na 10, kasnije i na osam, a trkaći bolidi su bili agresivniji i postizali nevjerojatne brzine.

No, Schumacher je redovito jurio iznad 300 km/h, a možda i najbolji prikaz toga je njegov kvalifikacijski krug na stazi Spa-Francorchamps u Belgiji kada je kroz zavoj Eau Rouge projurio s 314,8 km/h.

Htio je i volio izazov, sudbina mu je okrenula leđa

Svakim svojim ulaskom u bolid bio je na rubu, živio je na rubu. No, nikad ozbiljnije nije stradao. No, život piše čudne priče, tragične, neshvatljive. Sudbina je, valjda, tako htjela da Nijemac strada ni manje, ni više nego – na skijanju. A da stvar bude gora, Schumacher je bio iskusan skijaš, ali i veliki ljubitelj adrealina. I upravo zbog toga, uputio se na zabranjeni dio staze koji je bio označen kao opasan zbog puno kamenja na stazi. Htio je izazov, privlačile su ga situacije koje su bile na rubu.

No, ovoga puta je nastradao. Nažalost. Schumacher je ostavio svoga sina na stazi predviđenoj za skijanje, zapeo za kamen koji ga je odbacio desetak metara u zrak. Pao je i lupio glavom, a bez obzira što je imao kacigu, posljedice su bile dramatične i nepopravljive.

Od selidbe po bolnicama do svog doma u Švicarskoj

Schumacher je hitno prevezen u bolnicu. Stavljen je u induciranu komu, a zatim je uslijedila selidba po bolnicama da bi 9. rujna 2014. godine otišao u svoj dom u Švicarskoj prilagođen za što brži oporavak.

Mjeseci su prolazili, mediji su pokušavali doznati pravo stanje Michaela Schumachera. Ali, pomaka je bio malo. Ili, nije ga uopće bilo, ovisno kako gledate na to. Pojavile su se glasine da je počeo hodati, ali istinu je ubrzo iznijela njegova menadžerica Sabine Kehm.

“Nažalost, zbog nedavnih navoda pojedinih medija da je Michael počeo hodati, moram reći da to nije istina. Takva nagađanja su krajnje neodgovorna zbog ozbiljnosti njegovih ozljeda. Michaelu je u ovim trenucima privatnost vrlo bitna. Nažalost, glasine su dale lažnu nadu ljudima koji su dio cijelog događaja”, rekla je Kehm i opovrgnula glasine koje su plasirali neki njemački mediji.
Nevjerojatna cifra liječenja

Obitelj Schumacher primila je ogroman broj podrške sportskog svijeta i njegovog F1 svijeta. Obožavatelji Formule ujedinili su se i budno prate događaje oko Schumacherova zdravstvena stanja, isto kao i njegovi vjerni obožavatelji. Svi se zajedno nadaju kako će se Schumacher na kraju ipak oporaviti, kako će njegova snaga i vjera u pobjedu i ogromno srce, srce borca koje ima, uzdignut se nad teškom situacijom u kojoj se trenutno nalazi. I još i danas se pamti njegova poznata izjava izrečena 2007. godine:

“Vjerujem u to da nikad ne treba odustati i da se uvijek treba boriti. Bez obzira kako male šanse bile”.

Napredak je neznatan, no Michael i njegovi bližnji ne odustaju. Znaju kakvo je veliko srce tog šampiona.

Vozač s najviše pobjeda u povijesti (91) se probudio iz kome, svjestan je, ali je prikovan za invalidska kolica, ne može govoriti i ima problema s pamćenjem i motorikom. Liječenje koje ima najbolje je koje može dobiti, a toliko i košta, je oko 140 tisuća eura tjedno.

Nevjerojatno zvuči da se cjelokupni dosadašnji iznos liječenja popeo se na skoro 20 milijuna eura. Zbog visokih troškova, ali i činjenice da je izgubio brojne sponzore, njegova supruga Corinna prodala je 2,7 milijuna eura vrijednu vikendicu u Norveškoj kao i 35 milijuna eura vrijedan privatni zrakoplov.

“Sretni smo što napredak postoji uzevši u obzir težinu ozljeda glave. Trebat će još dosta vremena do punog oporavka, ali spremni smo i voljni boriti se”, rekla je Sabine Kehm.

Ipak, nadamo se kako će ova tragična priča imati sretan završetak…


 

Tekst: net.hr
Foto: Wikimedia Commons

 


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close