Turizam

Turistički vodiči se više ne smatraju samozaposlenim osobama

ISPRAVLJENA NEPRAVDA

U četvrtak je na snagu stupio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pružanju usluga u turizmu, a koji je ispravio dugogodišnju nepravdu i suludi status turističkih vodiča u Hrvatskoj, javlja hr.turizam.


Naime, do danas su turistički vodiči automatski smatrali slobodnim zanimanjem i nisu imali nikakva prava kao nezaposlene osobe od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ( HZZ ), kako niti bilo kakve naknade kod pokretanja nove tvrtke, jer ih sulud splet Zakona smatrao samozaposlenim osobama.

Svi koji imaju položen ispita za turističkog vodiča, smatraju se samozaposlenim i nemaju nikakva prava kao nezaposlene osobe od HZZ-a – bilo je do sada tumačenje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Također, prema istom tumačenju Zakona proizlazilo je da turistički vodiči doživotno gube pravo na dobivanje naknade za nezaposlene, kao i pravo za dobiti pomoć za samozapošljavanje.

No, sada je napokon ispravljena i ta nelogičnost tj. nepravda.

Svakako treba istaknuti trud i zalaganje Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske, koja je godinama vodila bitku sa sustavom, kako bi se ova suluda situacija u kojoj su bili turistički vodiča ispravila.

Više na hr.turizam.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close