Scena

Tupac i dalje caruje rap scenom

Tupac Shakur ili 2Pac umro je 13. rujna 1996. u Las Vegasu. Dvadeset godina poslije, uzor je novom naraštaju rap umjetnika, njegov lik krasi najneobičnija mjesta na Zemlji, a ‘nastupio’ je i na koncertu kao hologram


‘Više od svega bio je simbol egzistencijalne tjeskobe siromašnih i ljudi na rubu društva’, ističe Khaled M., sin libijskih disidenata i reper, otkrivajući razloge Tupacova vrtoglavog uspona.

Bio je glas onih koji glasa nisu imali’, dodaje mladić.
‘I danas mislim da je, kao nijedan umjetnik hip-hopa prije njega, mogao reproducirati svoj glas u svem svojem bogatstvu, dubini i osjećaju’, rekao je.

Još se sjeća kako se iznenadio kada je, došavši 2011. u Libiju nakon pada diktatora Moamera Gadafija, na zidovima, daleko od Amerike, ugledao reperov lik.

Utjecaj pjevača prepoznatljivog po bandani koju je nosio oko glave, ne smanjuje se. Zahvaljujući širokoj paleti osjećaja i načinu na koji ih je izražavao, njegove su pjesme rušile kulturne i zemljopisne granice.

Njegovim nasljednikom se proglasila palestinska hip-hop skupina DAM te iranski, afrički i istočnoeuropski reperi. No nije uvijek bio pozitivan uzor. Tijekom građanskog rata u Sijeri Leoneu pobunjenici su nosili majice s Tupacovim likom. ‘Hit ‘Em Up’ – oda nasilju – bila je njihova ratna himna.

Više na tportal.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: onyxtruth.com

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close