Scena

Trio Iva i Tvrtko Barač i Tvrtko Sarić sutra nastupa u Gospiću

Dvije violine i klavir, odnosno nastup Ive i Tvrtka Barača i Tvrtka Sarića jamac su dobre glazbene večeri.


Iva Barač, Tvrtko Barač i Tvrtko Sarić, započeli su glazbenu suradnju 2015. godine. Nakon niza uspješnih koncerata snimili su nosač zvuka pod imenom „Serenade“ za izdavačku kuću Aquarius records izdan iste godine.

Iva Barač rođena je u Zenici, BiH, gdje je završila osnovnu glazbenu školu. Klasičnu gimnaziju i srednju glazbenu školu završila je u Zagrebu. Diplomirala je violinu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2000. godine. Kao odličan student bila je dobitnica stipendije grada Zagreba te stipendije Ministarstva znanosti i obrazovanja tijekom poslijediplomskog studija. Usavršavala se u Moskvi na Državnom konzervatoriju „P.I.Čajkovski“,  2003. godine završila je magisterijski studij s odličnim ocjenama na Moskovskoj državnoj akademiji „Maimonid“. Osim u Hrvatskoj, solistički je nastupala u BiH, Europi, Rusiji i Sjever­noj Americi. Od 2004. godine radi kao učitelj violine u Glazbenoj školi Jas­trebarsko te s učenicima osvaja nagrade na regionalnim i državnim natjecanjima gudača i komorne glazbe.

Tvrtko Barač rođen je u Zenici, BiH, gdje je završio osnovnu glazbenu školu . Glazbenu školu „Blagoje Bersa“, te Centar za kulturu i umjetnost završio je 1986. godine u Zagrebu. Tijekom osnovnog i srednjeg glazbenog obrazovanja osvajao je više regionalnih i državnih nagrada. Violinu je diplomirao na Glazbenoj akademiji u Zagrebu 1992. godine. Po završetku Akademije radi kao profesor violine u Glazbenoj školi „Ivan Zajc“ u Zagrebu. Od 1993. godine do 1995. godine stalni je član Dubrovačkog simfonijskog orkestra. U Operi HNK u Za­grebu radio od 1996. do 2000. godine. 2000. godine vraća se u Dubrovnik te djeluje kao profesor violine u Umjetničkoj školi „Luka Sorkočević“. Od 2006. do 2013. godine predaje violinu i komornu glazbu u Srednjoj muzičkoj školi u Zenici, BiH. U tom periodu je i koncertni majstor Simfonijskog orkestra u Zenici. Svira solistički, te u raznim komornim ansamblima. Suradnja s gitaristom Tvrtkom Sarićem u ansamblu „Ten Strings Duo“ traje još od studentskih dana te su tijekom godina održali brojne koncerte i ostvarili više trajnih snimaka za Hrvatski radio.

Tvrtko Sarić rođen je Gospiću. Glazbenu naobrazbu započeo je u Rijeci gdje se tri godine školovao u klasi Nikole Jedrlinića da bi potom maturirao u Zagrebu u klasi prof. Ištvana Römera. Diplomirao je u klasi prof. Darka Petrinjaka na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Na Visokoj školi za glazbu u Lovranu pohađao je jednogodišnju specijalizaciju u klasi prof. Gorana Listeša. Tijekom studija i kasnije, usavršavao se na domaćim i međunarodnim majstorskim tečajevima. Koncertirao je u Sloveniji, Austriji, Italiji, Njemačkoj, Poljskoj, BiH, Meksiku i SAD-u. Kao solist, nastupao je s Zagrebačkom filharmonijom, Zagrebačkim solistima, Celjskim godalnim orkestrom, gotovo svim gudačkim kvartetima u Hrvatskoj, te kao član ansambla za suvremenu glazbu Cantus. Od 2010. do 2015. godine bio je član renesansnog ansambla Minstrel, gdje je svirao lutnju. Diskografske kuće u Hrvatskoj i Sloveniji izdale su mu pet nosača zvuka. Zadnji 2015. godine, „Serenade“ s violinistima Ivom i Tvrtkom Barač. Osnivač je i umjetnički ravnatelj nekoliko glazbenih ciklusa na području grada Gospića i Ličko-senjske županije. U zvanju višeg predavača zaposlen je na Odjelu za nastavničke studije u Gospiću, Sveučilišta u Zadru. Na spomenutom odjelu 2012. godine osnovao je pjevački zbor „Degenija“.

Koncert Ive i Tvrtka Barača i Tvrtka Sarića održati će se 8.studenoga od 20 sati u Pučkom otvorenom učilištu u Gospiću. Ulaz je slobodan.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: Lika express | Foto: Udruga GGF

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close