VijestiTurizam

Trinaesti po redu “Srednjovjekovni dani na Medvednici” ovaj vikend kod Rudnika Zrinski

Kulturno-turistička manifestacija XIII. srednjovjekovni dani na Medvednici održat će se za vikend, 29. i 30. rujna u Parku prirode Medvednici kod Rudnika Zrinski, u blizini Planinarskog doma “Grafičar”, najavili su iz Javne ustanove Parka prirode Medvednice.


Srednjovjekovni dani održat će se u subotu i u nedjelju od 12 do 18 sati, a pokrovitelj im je Turistička zajednica Grada Zagreba.

Pozivajući građane na Medvednicu, ravnateljica Javne ustanove Parka prirode Medvednice Marina Popijač je rekla da posjetitelje očekuju raznovrsne predstave: “Dolazak gospodara”, “Napad razbojnika na Rudnik Zrinski”, “Suđenje coprnici” i druge u kojima će se vitezovi boriti mačevima, buzdovanima, helebardama, sjekirama….

Ulaz na manifestaciju je besplatan.

U vojnom logoru posjetitelji će moći proučiti vitešku opremu – lukove, buzdovane, helebarde, koplja, drvene klade, mačeve, sjekire, škrinje, zastave i oklope, lukom i strijelom moći će se služiti na radionicama streličarenja, a najhrabriji će moći isprobati sprave za mučenje.

Uz vojni logor bit će i uprizorenje srednjovjekovne kuhinje, a posjetitelji će se moći počastiti grahom ili gulašom iz zdjelica od kruha, baš kao u srednjem vijeku.

Dodatna atrakcija, u stankama između predstava, bit će posjeti Rudniku Zrinski u kojem će, kako se najavljuje, posjetitelji susresti “prave srednjovjekovne rudare u potrazi za srebrom”.

Vitezovi će iz srednjovjekovnih pušaka, arkebuze, kukača i topova izvesti glasne pucnje, a sa žonglerom Triljom IV u lakrdijaškom nastupu vježbat će se “trbušnjaci” uz smijeh do suza.

Lokalni OPG-ovi i stari obrti predstavit će bogatu ponudu, a sve će pratiti srednjovjekovna glazba.

Iz Javne ustanove Parka prirode Medvednice posjetiteljima preporučuju da dođu pješice, a za sve one koji imaju “dobar” izgovor da to ne učine ostaje prijevoz ZET-ovim autobusima, koji polaze s Mihaljevca svaki puni sat. Oni koji imaju valjan izgovor mogu doći i automobilom, ali broj parkirnih mjesta je ograničen, kažu u parku.

Rudnik Zrinski prvi je rudnik u Hrvatskoj uređen za turiste. Riječ je o srednjovjekovnom rudniku srebra u kojem se mnogim izlošcima, autentičnim hodnicima i uz stručno vođenje interpretira život rudara u srednjem vijeku.

 

Izvor: HINA - Hrvatska izvještajna novinska agencija | Foto: Facebook / Park prirode Medvednica

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close