Zdravlje

Trikovi za borbu sa snijegom i ledom

Kad padne snijeg, očistite prilaze i stepenice u svome dvorištu – nezgode su najčešće tamo gdje smo najsigurniji, piše 24sata


A kako bi oko kuće bili sigurniji, možete si pomoći i nekim trikovima. Na primjer: U dvije litre mlake vode dodajte žlicu deterdženta za suđe i 30-tak mililitara 70-postotnog alkohola. Mješavinu izlijte na stepenice ili pred ulaz u kuću. Led će brzo nestati, a novi sloj se neće formirati.

Ako nemate krupne soli za posipanje po ledu, može poslužiti bilo koja, a sol možete pomiješati s mačjim ili običnim pijeskom. Ipak, ne pretjerujte s količinom, jer sol će ostati dugo na toj površini i može ju oštetiti.

Naime, ako ne uklonite snijeg i led s pločnika ili ispred stambenih zgrada, možete to platiti od 500,00 do 2500,00 kuna. Za pravne osobe, firme i lokale kazna je viša – od 1000,00 do čak 10000,00 kuna.

Oslonite se na bedra dok čistite snijeg

  • Izaberite čvrstu obuću, kako bi vam noge bile stabilne, jer ako se kližete, velike su šanse da ćete s lopatom punom snijega u ruci padati. Obavezno gledajte kud stajete i prije nego zamahnete lopatom provjerite jeste li stabilni.
  • Lopatu premažite uljem da vam lakše otpada snijeg.
  • Kad lopatu gurate pod snijeg, spustite se niže prema tlu, jer ćete tako lakše izbaciti snijeg u stranu, nego ako punu lopatu snijega podižete i okrećete u visini.
  • Dok izbacujete snijeg, držite leđa ravno i prebacite težinu na bedra, jer tako stvarate sustav poluge. Mišići u bedrima su snažni i mogu izdržati trostruku težinu u odnosu na težinu tijela, pa će tako i baratanje lopatom biti lakše.
  • Ako nemate garažu, ne parkirajte na rubnim dijelovima parkinga, kako ne biste morali očistiti pola parka prije nego otkopate automobil. Također, izbjegavajte mjesta u neposrednoj blizini zgrade s koje može pasti snijeg oko automobila.
  • Nastojte parkirati tako da automobil „gleda“ prema istoku, jer ćete tako hvatati sunčeve zrake ako nije oblačno, pa će se snijeg pomalo i sam otapati.
  • Razmislite o tome da nabavite ceradu i pokrijete automobil dok pada snijeg, ili barem foliju protiv zamrzavanja stakala.
  • Ako su stakla zamrznuta, nikada ih nemojte zalijevati vrućom vodom ili mahati oko njih upaljačem, jer tako smrznuta mogu napuknuti pod naglim naletom topline. Ne koristite nožiće, razne lopatice ili alat za čišćenje zamrznutih stakala, jer ćete ih oštetiti; očistite ih sprejem za odmrzavanje i strugalicom.
  • Za sigurnu vožnju treba očistiti sva stakla, pa i ona na vratima uz zadnja sjedala i obavezno skinuti sav snijeg i led i s krova automobila. Ako ostavite snijeg na krovu, on usred vožnje može kliznuti na prednje staklo i tako ugroziti vas i druge sudionike u prometu.

Više na 24sata

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: unsplash

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close