VijestiTurizam

TRI RUTE ZA TRI DANA BORAVKA: Ruta vode Koranom do Starog grada Drežnika

Rakovica, mala Općina koja se proteže sjeverno od poznatih Plitvičkih jezera, u 2017. godinu ulazi s novim rutama za turiste. S idejom od tri  turističke rute, cilj je zadržati turiste na području Plitvičkih dolina tri dana. Područje koje ima mnogo toga za ponuditi, moći ćete proučiti u serijalu tekstova “Tri rute za tri dana boravka”. Nakon prvog teksta o Ruti špilje koja je ime dobila po Baraćevim špiljama, prelazimo na Rutu vode.


Kao druga atrakcija Plitvičkih dolina po starosti, ali i druga po rutama, dolazi Stari grad Drežnik. Srednjovjekovna kula koja je kroz desetak godina djelomično obnovljena i predstavlja simbol otpora Turcima iz vremena Osmanlija, ipak je mlađa od Baraćevih špilja pa ju ne možemo nazvati najstarijom. Razlika je što je Stari grad Drežnik ljudskih ruku djelo, što za Baraćeve špilje ne možemo reći. Pogledajte kako se Rutom vode možete zabaviti, drugog dana boravka na području destinacije Rakovica!

I rijeka Korana obuhvaća Rutu vode

Od rakovičkih naselja koja obuhvaćaju Rutu vode najzvučnije je u ono u skladu s imenom i rijekom – “Korana”. Osim naselja, istoimena rijeka Korana izvire u Plitvičkim jezerima. Duga je nešto više od 134 kilometra, a cijelom dionicom Rute vode ona vijuga Plitvičkim dolinama prolazeći i podno Starog grada Drežnika kojem je bila prirodna zaštita od neprijatelja kroz povijest. Uz naselje Korana, tu su i: Selište Drežničko, Čatrnja, Irinovac, Drežnik grad i Sadilovac.

Stari grad Drežnik kao simbol povijesti i ponosa

Stari grad Drežnik spominje se još u 12. stoljeću, a malo je poznato da je u jednom periodu svoje povijesti bio središte županije, i to Drežničke županije. Njegovu povijest obilježili su ratni sukobi i razni vladari, a iz tog razloga stalnih ratovanja zbog dobre strateške pozicije sjeverno od Plitvičkih jezera i na braniku Hrvatske, kula je bila potpuno uništena. Do danas je obnovljena branič kula s koje posjetitelji mogu uživati u pogledu na kanjon rijeke Korane i okolne planine te naučiti nešto o povijesti ovog uvijek dinamičnog pograničnog područja.

Rakovica - HTZ v.2

 

 

Biciklističke staze uređene za obilazak

Od biciklističkih staza koje su na području Plitvičkih dolina uređene prošlih godina, na ovoj Ruti vode ističu se tri, pod brojevima 35, 36 i 37. Visinske razlike staza su između 45 i 120 metara, što ne predstavlja teže napore za turistički obilazak na biciklima.

Adrenalinske Plitvice sa zip-lineom

Kod Gajine pećine za sve željne adrenalina Plitvičke doline imaju još jedan sadržaj, zip-line i penjačke aktivnosti. Pogledajte kako izgleda spušanje sa zip-linea u adrenalinskom parku koji se također nalazi na Ruti vode.

Konji i jeleni za one mirnijeg duha

Ruta vode Plitvičkih dolina uključuje i aktivnosti za one mirnijeg duha. Od svakodnevnog stresa turisti mogu odmoriti uz relaksacijske obilaske na konjima ili razgledavanjem jelena. Na Ruti se nalaze čak tri ranča, Terra, Rakovica i Dolina jelena. Na društvenim mrežama možete pogledati prekrasne prizore koje dijele sa svojih aktivnosti i posjeta turista.

 

Hotelska, restoranska i kamp ponuda za buži boravak

Rakovica u Karlovačkoj županiji slovi za turistički najživlju destinaciju, a brend “Plitvičke doline” tek je u stvaranju. Za to se posebno brine i gastronomska ponuda koja je na Ruti vode izuzetno bogata, pa tako uključuje nekoliko kampova, restorana i hotela u kojima možete pronaći razne vrste hrane, od one ličke tradicionalne, pa sve do modernih specijaliteta. Kvaliteta smještaja sve je veća, a o tome svjedoči i sve duži boravak turista, kao i ocjene na brojnim portalima s obiteljskim i hotelskim smještajem. Ruta vode ima Hotel i restoran Degeniju, Kamp Koranu, Vilu i restoran Sedru, te bistroe Winner i Old Shatterhand.

U serijalu tekstova o turizmu destinacije Plitvičke doline koju provodi Turistička zajednica općine Rakovica, sljedeće ćete čitati o Ruti šume. A dotad, obiđite Rutu špilje i vode i iznenadite se ovom destinacijom!


 

Komentari

Komentara


Izvor: Sponzorirano

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close