SavjetiKarijeraIzdvojeno

Tri pravila Nikole Tesle za visoku produktivnost na poslu

Postoje li doista ‘trikovi’ kojima se Nikola Tesla veliki trudio povećati svoju produktivnost i možemo li ih i mi primijeniti kako bismo postali uspješniji?


Tijekom života, Tesla je konstantno radio na projektima i često ih realizirao do kraja. Imao je i čudne navike poput spavanja od samo dva sata. Ipak, ono što je ostvario ne bi bilo moguće bez striktnog seta pravila za povećanje produktivnosti, piše ezadar.net.hr.

1. Dobro razmislite prije nego što nešto napravite

Nikola Tesla je često govorio kako može zamisliti strojeve i rijetko je pravio nacrte prije početka rada na njihovoj izgradnji.

Ovaj proces vizualnog razmišljanja nije svojstven svim ljudima, ali je osnovna ideja da se jednostavno treba koncentrirati na konačni proizvod. Za kreativno razmišljanje često je neophodno da se opustite i poradite na problemu u svojoj glavi.

U svojoj autobiografiji Tesla ovako opisuje proces:

“Moja metoda je drugačija. Ja ne žurim s konkretnim radom. Kada dobijem ideju ja odmah krenem s izgrađivanjem u svojoj mašti. Mijenjam konstrukciju, radim popravke i upravljam strojem u svojoj glavi. Potpuno je nebitno za mene testiram li turbinu u glavi ili u radionici. Primijetim čak i ako ne radim dobro. Razlike nema, a rezultat je isti”, zapisao je Tesla.

Veliki znanstvenik nije rođen s ovim vještinama, već je radio određene vježbe kao dijete kako bi unaprijedio rad mozga.

2. Idite u šetnju

Poznato je da odlazak u kratku šetnju ima svoje prednosti kada je u pitanju kreativnost. I Tesla je izgleda bio ovakvog mišljenja, a iako su njegove šetnje postale dio opsesivno kompulzivnog ponašanja, on je nekoliko „eureka” trenutaka imao upravo tijekom njih. Jedna od njih donijela mu je ideju o naizmjeničnoj struji:

Godine 1881. Tesla se preselio u Budimpeštu, oporavljajući se od živčanog sloma, a dok je s prijateljem šetao parkom recitirajući poeziju, odjednom mu je sinula ideja o naizmjeničnoj struji.

3. Radite na problemima sami

Poput mnogih inovatora i kreativnih likova i Tesla je zastupao tezu da se treba osamiti tijekom stvaranja i razmišljanja.

Ovo je jedan od njegovih čuvenih citata:

Um je oštriji i koncentriraniji u osami i samoći. Za razmišljanje nije neophodan bilo kakav veliki laboratorij. Originalnost pristiže iz osame oslobođene utjecaja koja nam ošteti kreativni um. Budite sami, to je tajna izumitelja, budite sami, tada se ideje rađaju.”

 Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: ezadar.net.hr | Foto: Lika Club, Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close