EuropaIzdvojeno

TRI PLUS TRI MJESECA Ministar Marić najavio odgodu plaćanja poreza na dohodak, dobit i doprinosa

Ministar financija Zdravko Marić u ponedjeljak je kao mjere za pomoć gospodarstvu najavio odgodu plaćanja poreza na dohodak, na dobit i doprinosa minimalno tri mjeseca, uz mogućnost dodatnih tri mjeseca, te mogućnost odgode plaćanja kredita.


Riječ je o mjerama u prvom koraku koje mogu pomoći, poslužiti poduzetnicima za očuvanje radnih mjesta i isplatu plaća, rekao je Marić novinarima ispred Banskih dvora, a nakon sastanka s predstavnicima poduzetnika i sindikata.

Gostujući nešto ranije u Dnevniku RTL-a, ministar financija je rekao kako su među mjerama za likvidnost odgoda plaćanja poreza na dohodak, poreza na dobit i doprinosa. “Prema radnoj verziji, ta bi odgoda bila minimalno na tri mjeseca, uz mogućnost dodatnih tri mjeseca”, istaknuo je Marić

Napominjući kako nakon tog razdoblja dospijevaju i stare i nove porezne obveze, Marić je rekao kako će se omogućiti i obročna otplata.

Maksimalno se želi kroz odgodu, odnosno odricanje dijela prihoda u tom razdoblju, stimulirati likvidnost poduzetnika i građana na uštrb likvidnosti državnog proračuna”, rekao je ministar financija.

Kaže i kako je među mjerama i određeni moratorij odnosno odgoda plaćanja kreditnih obveza. “U suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR), Hrvatskom narodnom bankom (HNB), Hrvatskom udrugom banaka (HUB) i drugim institucijama svi su na neki način usmjereni da se sličan princip primijeni na kreditne aranžmane – određeni moratorij, odgoda plaćanja kreditnih obveza“, rekao je Marić, dodajući kako je i tu važan reprogram.

Radi se, kaže, i na otvaranju kreditnih linija za radni kapital, obrtna sredstva.

Ministar financija je najavio mogućnost da u odgodu plaćanja budu uključeni i krediti građana. “Banke su pokazale konstruktivnu suradnji i vjerujem da ćemo i u tom dijelu i kod građana, poglavito u onim sektorima izravno pogođenim koronavirusom, iako osobno misli da je jako malo njih koji će proći neokrznuti”, rekao je Marić.

Kod moratorija na kredite i za poduzetnike i građane to bi, u ovom trenutku, bilo na rok oko tri mjeseca.

Ministar financija je najavio da će u paketu poreznih zakona koji će sutra biti na Vladi biti i mogućnost da se obračun poreza na dohodak napravi ranije, kako bi ranije krenula i isplata povrata poreza na dohodak po godišnjem obračunu.

Naime, sukladno važećim odredbama sada isplate povrata poreza na dohodak idu u kolovozu. “Učinit ćemo se da to bude mjesec-dva ranije”, rekao je Marić, koji bi volio da se to može isplatiti u lipnju.

Ministar financija također naglašava kako su najavljene mjere za koje se smatra da mogu dati određene rezultate u kratkom roku, ali i kako se mjere mogu prilagođavati i mijenjati, a bude li potrebno ići i s nekim novim mjerama.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: Hina | Foto: Lika Club

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close