Zdravlje

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio: Ovo su tri najčešće spolno prenosive bolesti u Hrvatskoj

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je Ljetopis za 2015. godinu gdje se nalaze podaci za cijelu Hrvatsku koji uključuju najvažnije podatke i pokazatelje o radu zdravstvenih službi u sustavu zdravstva kao i pokazatelje o zdravstvenom stanju hrvatske populacije i odabranih populacijskih skupina.


Podaci HZJZ-a za 2015. godinu objavljeni na službenim stranicama, ukazuju kako su tri najučestalije spolno prenosive bolesti klamidija, sifilis i gonoreja prema najnovijim podacima u cijeloj Hrvatskoj blago smanjene u odnosu na godinu prije. S druge pak strane, broj zaraženih od HIV-a s 92 osobe u 2014. godini porastao je na njih 116. Drastičniji je i broj umrlih od AIDS-a u odnosu na prošle godine.

Iako iz HZJZ-a situaciju sa zaraznim bolestima u Hrvatskoj ocjenjuju kao razmjerno povoljnu, treba naglasiti kako je u samo godini dana broj zaraženih HIV-om porastao s 92 na 116 osoba. I dok je u 2014. godini njih 24 osoba oboljelo od AIDS-a, broj se naredne godine umanjio za njih osmero, no od ukupno šesnaest oboljelih jednako toliko ih je umrlo.

Više na srednja.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close