Izdvojeno

Tri akcije spašavanja u jednom danu: “Slušajmo svoje tijelo i ne precjenjujmo svoje sposobnosti”

Gospićki spašavatelji protekli vikend imali su pune ruke posla.


Sve je započelo u subotu u 13.40 sati kada je preko ŽC 112 pomoć zatražilo dvoje mlađih planinara koji su na putu od Šugarske Dulibe prema Baškim Oštarijama (vrijeme hoda 6-7 sati) ostali bez vode.

“Iako su bili relativno blizu cilja, snage niti volje za hodati više nje bilo, dehidracija je učinila svoje. Dežurni tim spašavatelja odmah izlazi na teren i u vrlo kratkom roku dolazi do dehidriranih planinara. Nakon okrijepe i kraćeg odmora nastavili su svoj put do cilja”, navode u HGSS-u.

Odmah po povratku spašavatelja u bazu točnije u 15.50 stigao je poziv od Hitne medicinske pomoći, a radilo se o izlijetanju motociklista s ceste između Brušana i Baških Oštarija. Ovaj put nesreća se nije dogodila na već poznatom zavoju gdje motociklisti izlijeću već na počeku uspona.

U samo nekoliko minuta spašavatelji su došli do unesrećenog te zajedno sa timom HMP zbrinuli i transportirali do vozila motociklistu koji je pri padu zadobio teške tjelesne ozljede. Zbog teških ozljeda motociklist je nakon obrade u OB Gospić helikopterom prevezen u KBC Rijeka.

“Ali to nije sve, u 17 sati zaprimili smo poziv od PP Novalja, radilo se o prijavi nestanka 81 – godišnjakinje koja se u jutarnjim satima udaljila iz obiteljske kuće u mjestu Stara Novalja”, navodi HGSS.

Nakon kraće pripreme i izrade plana ove potrage spašavatelji se upućuju u Staru Novalju. U prvoj fazi pretraživano je uže, neurbano područje nedaleko od kuće. Kako potraga nije dala rezultate, nastavljena je i idući dan gdje se ponovno pretraživalo područje oko obiteljske kuće, ali i šire područje naselja, morski dio te strme litice obale.

U potrazi su korišteni svi raspoloživi resursi pa uz ljude koristili su se bespilotne letjelice, psi tragači i brodovi. U potrazi su sudjelovale sve žurne službe; HGSS Stanice Gospić, Split, Dubrovnik, Slavonski Brod, Požega, Vinkovci, Orahovica i Koprivnica, Vatrogasna zajednica Grada Novalje – DVD Novalja, DVD Lun, DVD Barbati, Policija i Lučka kapetanija.

Svu logističku podršku osigurao je Stožer CZ Grada Novalje. Uz izniman napor svih sudionika ove potrage i sve korištene resurse i rad u vrlo teškim uvjetima potraga ni drugi dan na žalost nije dala rezultate. Suradnja svih žurnih službi i Stožera CZ Grada Novalje bila je na visokom nivou.

“ŠTO reći, KOJU poruku poslati… možda mačke i imaju 9 života, ali mi ljudi sigurno NE, zato pazite na sebe i svoje bližnje. Život imamo jedan i čuvajmo ga, slušajmo upozorenja, slušajmo svoje tijelo i ne precjenjujmo svoje sposobnosti, poštujmo planinu i ne podcjenjujmo je NIKADA. Ona nam pruža svu ljepotu i čar prirode i možda nezaboravne trenutke, a na nama je samo da budemo ODGOVORNI i uživamo…“, poručili su lički HGSS-ovci

 


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara


Foto: HGSS

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close